Zemlje članice Europske unije moraju poduzimati više napora kako bi se prekinula trgovina maloljetnim migrantima bez pratnje, od kojih su neki žrtve seksualnih zlostavljanja, upozorio je u petak europski povjerenik za migracije.

Tijekom međunarodne konferencije na Malti, povjerenik Dimitri Avramopoulos je zahtijevao od čelnika 28 država članica da se suprostave populističkom valu u Europi i pomognu mladim migrantima.

“Mnoga djeca su u rukama krijumčara, trgovaca. Mnogi od njih su seksualno zlostavljani”, izvijestio je Avamopuilos dan nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova EU u La Valetti posvećenom migracijama.

“Ako ne pridobijemo javno mnijenje, nećemo uspjeti jer se ta djeca nalaze na ulicama naših gradova”, rekao je povjerenik.

Dimitri Avramopoulos, čija domovina Grčka je u Europi najzahvaćenija masovnim dolaskom migranata naglasio je da zemlje članice moraju preuzeti svoje odgovornosti.

“Neki političari su jaki na riječima, ali ne i u praksi”, upozorio je sudionike konferencije koju je organizirala nevladina organizacija iz Bruxellesa Missing Children Europe.

Prema toj organizaciji oko 90.000 maloljetnika bez pratnje je ušlo u Europu tijekom 2016. među migrantima.

Europol, Europski policijski ured je šokirao prije godinu dana informacijom da je više od 10.000 djece migranata nestalo u Europi i dodao da se strahuje da su mnogi od njih pali u ruke organiziranog kriminala da bi bili seksualno iskorišteni.

Komentiraj