Stigli nalazi inspekcije: Vlada smijenila Upravno vijeće u KB Dubrava

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je, u izjavi medijima, kazao da je smijenio Upravno vijeće u KB Dubravi.

“Stigao je nalaz inspekcije u KB Dubrava. Nalaz ukazuje na manje propuste koje nisu polučili veće štete, ali je nađena neodgovarajuća razina komuniciranja između uprave bolnice i koodrinatora za bolničko liječenje covid pozitivnih. To je u nalazu inspekcije, sad očekujemo daljnje postupanje”, rekao je.

Osobno ne znam što bih mogao, zdravstvena inskecija je za to zadužena. Kao ministar mogu jedino razriješiti ravnatelja u roku od 30 dana ako to ne učini Upravno vijeće. Oni će se sastati čim je prije moguće i donijeti pravorijek. Vlada je odlučila da treba smijeniti članove Upravnog vijeća sukladno izvještaju iz Dubrave

Dodao je da su u KB Dubrava utvrđeni minimalni propusti. “Dnevno se prima 30-40 pacijenata, ako zakasni neki obrok, ja se ispričavam, ali to je moguće”, rekao je Beroš.

Rekao je da su, uz kašnjenje obroka, evidentirani još neki manji propusti. Dodao je da je i propust loša komunikacija u vodstvu bolnice.

Zahvalio je što je ukazano na takvu situaciju u KB Dubrava. Kaže da je i prije nego što je došao na dužnost upozorili su ga situaciju u ovoj bolnici, da postoje određeni klanovi zbog čega je dosta liječnika i sestara otišlo iz te ustanove.

Beroš je naglasio da im je namjera mapraviti sve da u ovim teškim okolnostima KB Dubrava dobro funkcionira. “”Ja komuniciram s koordinatorom za bolničko liječenje Covida 19”, kazao je.

Poručio je da je vrijeme da Dubrava ‘zaplovi punim jedrima’.

Beroš je komentirao i obiteljske liječnike. “Apleriam na sve da ostanu ako treba pola sata, sat, neka nazovu kontakte. To je molba epidemiologa, ne moja. To je molba hrvatskih pacijenata. Praćenje kontakata je jedna od najučinkovitijih mjera u praćenju infekcije. Mislite li da je primjereno da to pacijenti sami rade? Mislim da je to opcija, ali da nije najprimjerenije”, kazao je. Kaže da ispred hrvatskog naroda moli liječnike da zabilježe kontakte.

Dodao je da osobno zna za slučaj gdje se već tri dana ne love kontakti.

“Sve zemlje su u sličnoj situaciji, na nama je da nađemo rješenje. Znam da je to dodatni napor, ali molim sve da daju još mali doprinos”, poručio je.

U srijedu je iz ministarstva i HZZO-a poslan dopis obiteljskim liječnicima u kojima im se nalaže da izvrše tu svoju obavezu. “Nikoga ne prozivam, naročito ne za nerad, ali situacija je takva da iziskuje još jedan mali korak”, dodao je.

Komentirajući manjak testova Beroš je rekao: “Raspolažemo s ograničenim resursima za testiranje iako se oni svakodnevno povećavaju. Stižu nam novi uređaji koji će proširiti kapacitete. Usto na europskom nivou koordiniramo uvođenje brzih antigenskih testova koji će omogućiti testiranje dodatnih pacijenata.”

Osobe u samoizolaciji je bolje tretirati kao potencijalno oboljele, iz sigurnosnih razloga, objasnio je.

“I jučer je otišlo 39 sestara i pet liječnika iz KB Dubrava, prije toga pet liječnika. Danas smo tražili dodatne kapacitete iz svih zdravstvenih ustanova u Zagrebu i to će biti riješeno”, rekao je odgovarajući na pitanje o odlasku kadra iz bolnice u Dubravi.

Govoreći o mjerama Beroš je potvrdio da smo na dobrom putu: “Postoji trend koji bi mogao ukazivati da smo na dobrom putu, ali na meni je napraviti sve kao da će biti najlošije. Dolaze blagdani, važno je pridržavati se mjera. Za dva, tri, četiri tjedna broj bi mogao dosegnuti plafon i početi padati.”

Uskoro opširnije…

Komentiraj