EPA/FILIP SINGER

Stigla prognoza za proljeće, evo što nas čeka

Meteorološki servis Accuwesther objavio je veliku vremensku prognozu za Europu za proljeće. Ekstremni vremenski uvjeti i oluje očekuju se na područjima od Njemačke do Bjelorusije i Ukrajine, dok će Balkanskom poluotoku, zbog obilnih kiša, prijetiti poplave. Zapad Europe biti će sušan i s iznadprosječnim temperaturama.

“Već u rano proljeće očekuju se jake oluje na području Njemačke koje bi mogle dovesti do kaosa u prometu. Najveća opasnost od oluja prijeti krajem travnja i početkom svibnja”, piše Accuweather, dodajući da će učestale grmljavinske oluje biti najčešće u Münchenu, Berlinu, Kijevu i Minsku.

Područja od Alpa do Balkana bit će u velikoj opasnosti od poplava. “Dok je u većem dijelu zime zabilježena ispodprosječna količina kiše i snijega na Balkanu, krajem zime očekuje se pojava oluja i obilnih kiša koje će se nastaviti i u proljetnim mjesecima”, prognoziraju dodajući kako će otapanje napadalog snijega u gorskim krajevima doprinijeti opasnosti od poplava.

Osim opasnosti od poplava, postojat će i opasnost od klizišta, ali prvenstveno u gorskim predjelima. Snijega, napominju, će biti sve do kraja ožujka, i to u najvišim predjelima.

Francusku očekuje iznadprosječno sušno proljeće. Na ovom se području ne očekuje mnogo oluja i padalina, a najkišovitije će biti na samom početku proljeća, u ožujku. Accuweather ističe kako će zbog suše i toplog vremena, proljeće podsjećati na ljeto.

Ekstremnog vremena neće biti ni na sjeveru Europe.

Komentiraj