STIGLA DER LEYEN Poljska se nada “Europi kompromisa”

Poljska se nadi “Europi kompromisa” koja će postići zajednički stav u pitanjima poput trgovine i energetike, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki uoči susreta s novom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

“Želim dočekati gospođu predsjednicu vrlo otvoreno, s velikom nadom da ćemo u narednim godinama zajednički pokušati otvoriti novo poglavlje – Europe kompromisa, Europe sa zajedničkim stavovima po mnogim ključnim pitanjima poput trgovine, energetike, gospodarstva i inovacija”, kazao je poljski premijer uoči posjete predsjednice EK.

Morawiecki i von der Leyen su potom razgovarali o temama poput europskog gospodarstva, energetike, klimatskih promjena i trgovine, kao i o tome kako povećati prihode EU-a u kontekstu brexita, otkrio je poljski čelnik.

Razgovaralo se i o sastavu nove Europske komisije. Poljska je za tu instituciju predložila Krzysztofa Szczerskog, šefa kabineta poljskog predsjednika Andrzeja Dude.

Morawiecki je istaknuo da je Szczerski upućen u europske institucije i mehanizme, pa je dodao da je prerano govoriti koju bi on funkciju mogao preuzeti u Komisiji.

Po dolasku u Varšavu von der Leyen je poručila da Europska komisija i Poljska moraju riješavati teška pitanja u duhu međusobnog poštivanja i razumijevanja.

“Postoje teška pitanja s kojima se moramo nositi, poput migracija ili vladavine prava”, rekla je Nijemica.

“Mislim da je važno da se slušamo i poštujemo i da nikad, nikad ne zaboravimo zašto smo u Europskoj uniji”.

No Morawiecki je nakon susreta rekao da nisu razgovarali o tom pitanju.

“Vjerujem da moramo zatvoriti to poglavlje što je prije moguće i da je ono obojano nepotrebnim emocijama jednog od povjerenika iz trenutnog sastava Komisije”.

Poljski premijer je tu govorio o potpredsjedniku Europske komisije Francu Timmermansu koji je bio jedan od izglednijih kandidat za čelo EK-a prije no što su se tome usprotivile Poljska i druge države Višegradske skupine.

Komentiraj