Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, koji u subotu boravi u službenom posjetu Vatikanu, sastao se s novim talijanskim ministrom vanjskih poslova Angelinom Alfanom na njegov zahtjev.

“Do susreta je došlo na inicijativu kolege Alfana koji je doznao da se nalazim u Vatikanu. Dogovorili smo 2017. koordinacijski odbor na razini ministara vanjskih poslova i suradnju u okviru Berlinskog procesa kojim Italija predsjeda od naredne godine. Krajem 2017. otvaramo godinu hrvatske kulture u Italiji koja će trajati i tijekom 2018.”, kazao je Stier.

Alfano je do sada obnašao dužnost ministra unutarnjih poslova. U studenome 2013. utemeljio je Novu stranku desnog centra koja pripada europskim pučanima.

Stier je službeni posjet Vatikanu zaključio obilaskom Crkve sv. Jeronima i istoimenog Papinskog hrvatskog zavoda te se upoznao s najvažnijim pojedinostima gotovo 600-godišnje povijesti crkve.

Korijeni crkve sv. Jeronima sežu u 1453. kada je papa Nikola V. u “Vječnom gradu” dodijelio crkvicu sv. Marije sa zemljištem za hodočasnike i izbjeglice iz Hrvatske. Današnje zdanje je 1589. dao sagraditi “hrvatski” papa Siksto V, kojem je to, iako je bio veliki graditelj Rima, bila jedina potpuno završena crkva tijekom svega petogodišnjeg papinstva (1585-1590).

U Zavodu se na poslijediplomskim i doktorskim studijima u Rimu školuju studenti ne samo iz Hrvatske već iz “povijesnih hrvatskih krajeva”, od Srijema u Srbiji do Boke Kotorske u Crnoj Gori, koji se potom vraćaju u svoje župe.

Ranije tijekom dana, ministar Stier i tajnik za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher su razgovarali o Bosni i Hercegovini te kanonizaciji Alojzija Stepinca.

Potvrdili su da Sveta Stolica i Hrvatska dijele zajednički interes – europski put te zemlje i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda.

Što se kanonizacije Stepinca tiče, Stier je podsjetio na mješovito katoličko i pravoslavno povjerenstvo koje mora do ljeta dovršiti svoj posao, iako proces kanonizacije ne ovisi o tome.

“To je unutarnja stvar Katoličke Crkve. Mi jedino možemo reći da će taj dan sasvim sigurno biti jedan radostan dan za sve ljude kojima je Stepinac, njegovo životno djelo, uzor u zauzimanju za slobodu i dostojanstvo čovjeka”, rekao je Stier.

Stier se u Vatikanu također sastao i s državnim tajnikom Pietrom Parolinom te i s njim potvrdio tijesna suradnja između Hrvatske i Svete Stolice.

Stier se nakratko sastao i s Angelom Sodanom, državnim tajnikom od 1991. do 2006., za vrijeme mandata dvaju Papa, Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.

Hrvatska i Vatikan u siječnju 2017. obilježavaju 25. obljetnicu priznanja i uspostave diplomatskih odnosa.

Komentiraj