Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier je u petak tijekom službenog posjeta Danskoj s ministrom vanjskih poslova Andersom Samuelsenom i vanjskopolitičkim odborom parlamenta razgovarao o važnim pitanjima za Europsku uniju i NATO, situaciji na istoku Europe, te konkretnim vidovima suradnje na bilateralnom planu, rekao je hrvatski ministar.

Posjetom Danskoj hrvatski je ministar “želio pojačati bilateralnu dimenziju suradnje dviju država”, pogotovo stoga što su 1. veljače obilježili 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa.

Za Hrvatsku je pogotovo važna suradnja s Danskom na planu poljoprivrede, zbog čega je dogovoren posjet hrvatskog ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića toj skandinavskoj državi koja je primjer dobrog korištenja fondova i ekološke proizvodnje mesa i mlijeka, rekao je Stier.

Naglasio je i potencijal suradnje Hrvatske udruge poslodavaca i danske udruge koja okuplja poslodavce i gospodarstvenike na projektima od obostranog interesa, te dobru suradnju dviju država na obrambenom planu.

“Istaknuli smo i važnost koju dajemu radu RACVIAC-a kao jedne međunarodne institucije sa sjedištem u Hrvatskoj koja je prije niza godina uživala snažnu potporu Danske, te smatramo da je sada trenutak da se ona ponovno uključi”, naglasio je Stier o instituciji osnovanoj 2000. s ciljem da pruži obuku i pojača obrambenu suradnju na jugoistoku Europe, s naglaskom na euroatlantsku integraciju.

“Ta institucija pridonosi širenju stabilnosti i sigurnosti kroz suradnju na jugoistoku Europe”, naglasio je Stier.

“Ovaj posjet je još jednom potvrdio da kao članica Europske unije i NATO saveza uz aktivno sudjelovanje u briselskim institucijama moramo dalje snažno razvijati i bilateralne odnose sa svim državama članicama”, zaključio je hrvatski ministar koji je u sklopu nordijske turneje posjetio i Švedsku i Island.

Komentiraj