Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier u ponedjeljak je za N1 televiziju potvrdio kako su militanti Islamske države bombom raznijeli i Inina postrojenja u Siriji. “Tražit ćemo i nova izvješća i dodatnu potvrdu, kao i procjenu štete”, kazao je Stier.

Podsjetimo, snimka eksplozije objavljena je na društvenim mrežama, a na svom propagandnom portalu Amaq Islamska država objavila je i priopćenje u kojem navode kako su Hayan digli u zrak kako bi naštetili režimu sirijskog predsjednik Bashara al-Assada, koji eksploatira plinska postrojenja i financira vojno djelovanje. Sirijski režim sada će, navode, imati velikih problema s opskrbom plina i struje.

https://www.youtube.com/watch?v=PluyKg6xeUY

INA je od 1998. godine vršila istraživanja u bloku Hayan. Ona su završena 2007. godine, a dovela su do šest otkrića plina i nafte – Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur.

INA je prestala s eksploatacijom nafte i plina 2012. nakon povlačenja iz Sirije koje je došlo zbog, kako su u INA-i tada rekli, okolnosti “više sile”, sukoba u Siriji i složene političke situacije. INA-ine aktivnosti na polju Hayan trajale su svega 57 dana u 2012. godini.

Komentiraj