STIER PLENKOVIĆU: “Meni ne treba potpora s oltara”

hina

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u petak da će se održati telefonska sjednica Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, na kojoj bi trebalo odlučiti o voditelju Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme.

“Telefonska, kad je ja sazovem”, rekao je Plenković kratko novinarima prije početka sjednice Predsjedništva HDZ-a na upit kada će biti održana sjednica PSP-a na kojoj treba riješiti problem čelne osobe za provedbu kurikularne reforme.

Murganić: Objavljene informacije su u velikoj mjeri nepotpune i netočne

Ministarstrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku  Nada Murganić izjavila je novinarima da su informacije o tekstu Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona, koje su objavljene u medijima, u velikoj mjeri nepotpune i netočne. Istaknula je kako još uvijek rade na prijedlogu novog Obiteljskog zakona, a ta verzija koja je objvaljena u medijima nije im poznata.

“Ova verzija nam nije poznata, zakon je još uvijek u doradi, bit će usuglašen s koalicijskim partnerima i tada će biti objavljen”, rekla je. Prijedlog će potom u svibnju biti upućen na savjetovanje, tijekom kojega će zainteresirana javnost moći dati svoje prijedloge i mišljenja.

Bačić: Zastupnici HDZ-a trebali bi glasovati o ratifikaciji Istanbulske konvencije sukladno zaključcima Predsjedništva HDZ-a

Predsjednik Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić, upitan kako komentira zadnje priopćenje Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u kojem su tvrdo protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, rekao je kako je to na tragu njihovih ranijih izjava, ali smatra da intervju predsjednika HBK-a nadbiskupa Želimira Puljića pokazuje da i Crkva blagonaklono gleda na interpretativnu izjavu. Bačić smatra da se to pogrešno zove “interpretativnom izjavom” jer se radi o integralnom dijelu zakona o ratifikaciji.

Upitan trebaju li zastupnici HDZ-a koji se protive ratifikaciji Istanbulske konvencije glasovati po savjesti ili kako je to odlučilo čelništvo stranke, odgovorio je kako će o tome raspravljati na Predsjedništvu te će, sukladno zaključcima, u utorak na sjednici Kluba zastupnika HDZ-a donijeti konačnu odluku.

Osobno smatra da bi zastupnici trebali glasovati sukladno zaključcima Predsjedništva i županijskih organizacija HDZ-a, koje su podržale ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Na pitanje o stanju u koaliciji istaknuo je kako je ona stabilna rekavši kako je stalno u kontaktima sa koalicijskim partnerima. I Bačić je izrazio začuđenost otkuda je u medije došao Nacrt Obiteljskog zakona jer ga još niti on nije vidio.

Vezano uz izbor voditelja ERS-a Bačić je ustvrdio kako ta odluka još nije donijeta.

Stier: Najveći klerikalci su među političarima koji se povremeno pojave u crkvi

Ističući kako nije promjenio svoj negativni stav o ratifikaciji Istanbulske konvencije, politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier rekao je kako nije klerikalac i svoje stajalište ne temelji na priopćenju HBK-a već na svojoj savjesti, koja je formirana u skladu s kršćanskim vrijednostima.

Smatra kako će se najveći antiklerikalci naći među vjernicima koji idu svaku nedjelju na misu i pokušavaju slijediti Kristov nauk, dok će se najveći klerikalci naći među političarima koji se povremeno pojave da bi povremeno pokupili pljesak u crkvi ili dobili pljesak s oltara, te kada su izbori da ih se s oltara možda favorizira. Koji možda znaju za neke prljavštine u hijerarhiji Crkve ali nisu tu da ih očiste već da te prljavštine ostanu i na temelju toga ucjenjuju i kontroliraju Crkvu.

“To je loše. Taj tip klerikalizma je loš za Crkvu, kako kaže papa Franjo, loš je za politiku i loš je za društvo”, kaže Stier.

Poručio je da on slijedi stav braće Radić da, kada su u pitanju doktrine, treba slijediti ono što kažu Crkva i svećenici. No, o tome za koga glasati i s kim sklapati koalicije i što je autonomija politike ne treba crkva “popovati”.

“Trebamo takvu novu politiku. Ne staru politiku koja ide za tim da se dobije potpora s oltara, a onda kada dođeš na vlast zaboraviš na kršćanske vrijednosti. Meni ne treba potpora s oltara”, ustvrdio je.

“Politika treba biti autonomna i nitko nam tu ne treba popovati. Kada je pitanje doktrine, onda znamo što je kršćanska doktrina. I onda ne trebamo od crkvene hijerarhije tražiti da odustane, ili ako ne može odustati od crkvene doktrine – da zamagli, zakukuljili na bilo koji drugi način da to svjetlo istine ne svijetli”, naglasio je Stier.

Komentiraj