STIER: Očekuju se uspješne konferencije o pristupanju za Srbiju i Crnu Goru

Autor:

Bruxelles, 12.12.2016. - Sastanak Vijeæa za vanjske poslove (FAC) u Bruxellesu. Na fotografiji Davor Ivo Stier (L).
foto HINA / MVEP / ml

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier izjavio je u ponedjeljak kako očekuje uspješne međuvladine konferencije o pristupanju Srbije i Crne Gore EU-u i istaknuo da Beograd na tom putu mora ispuniti niz standarda, uključujući punu zaštitu manjina.

Stier je rekao da se na radnim tijelima Vijeća EU-a još razgovara o tome koja će poglavlja Srbija otvoriti na konferenciji koja će se održati u utorak u Bruxellesu.

Zasad je sigurno da se otvaraju pregovori u poglavlju Javne nabave, a države članice još usuglavašaju stajalište oko poglavlja Obrazovanje i kultura i Znanost i istraživanje.

Na pitanje je li Hrvatska zadovoljna po pitanju udžbenika za manjine u Srbiji, Stier je rekao da “ima niz stvari koje Srbija na svom putu prema EU-u mora implementirati”.

“Očekuje se da Srbija ispuni određene standarde, a pitanje pune zaštite nacionalnih manjina jedno je od tih pitanja. Mi želimo da Srbija riješi ta pitanja i podupiremo je u tome da ispuni sve standarde”, rekao je Stier.

Što se Crne Gore tiče, očekuje se da će ta zemlje u utorak otvoriti tri nova poglavlja, a ispunila je uvjete i za zatvaranje jednog poglavlja.

“Ono što mogu reći jest da se očekuju uspješne međuvladine konferencije i za Srbiju i Crnu Goru, koje će dati poticaj za nastavak reformi i jedne i druge države na njihovom putu prema EU-u”, rekao je Stier, koji u ponedjeljak i utorak sudjeluje na sastancima ministara vanjskih i europskih poslova zemalja članica EU-a.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)