STIER O VUČIĆEVU ODLASKU: ‘Srbija mora implementirati niz stvari, provesti određene standarde’

Autor:

20.10.2016., Zagreb - Primopredaja duznosti u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Miro Kovac i Davor Ivo Stier. 
 Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Delegacija Srbije predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem napustila je Bruxelles zato što je Hrvatska ostala pri stavu da blokira otvaranje poglavlja 26 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU. Kako piše N1 televizija, u Bruxellesu je ostala samo ministrica zadužena za europske integracije Jadranka Joksimović koja će sutra prisustvovati međuvladinoj konferenciji na kojoj će biti otvorena poglavlja pet i 25.

Joksimović je kazala RTS-u kako je prisustvovala početku razgovora premijera Vučića i visoke predstavnice EU Federice Mogherini i da do sada nije vidjela toliko nezadovoljstvo i opravdanu ljutnju premijera.

O cijeloj situaciji oglasio se i hrvatski šef diplomacije Davor Ivo Stier.

‘Srbija na svom putu prema EU mora implementirati niz stvari, očekuje se provođenje određenih standarda. Pitanje pune zaštite nacionalnih manjina jedno je od tih pitanja. Od Srbije očekujemo da riješi ta pitanja. Podupiremo Srbiju da ispuni ti te standarde i krene dalje prema punopravnom članstvu u EU’, kazao je Stier, javlja Index.

Europski diplomatski izvori rekli su da glede otvaranja poglavlja 26 – Obrazovanje i kultura, nekoliko zemalja članica, među njima i Hrvatska, ima nekoliko primjedbi u vezi s obrazovanjem na manjinskim jezicima. Prema tim izvorima, Hrvatska je imala primjedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku. Srbija je na tom planu započela nešto činiti – prevoditi postojeće udžbenike za osnovne škole na hrvatski, ali ne i raditi na posebnim udžbenicima namijenjenim pripadnicima hrvatske zajednice, dok se u vezi sa srednjom školom još ništa ne radi. (Hina)

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)