Politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier u ponedjeljak je za HRT komentirao svoju izjavu o klerikalcima u politici, koju je dao u petak uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

“Čemu nervoza, čemu panika? Imat ćemo raspravu u Saboru gdje će biti prilike argumentirati svako stajalište. Potrebe za još jednu interpretativnu izjavu nema. Mi ćemo sigurno imati ovoga tjedna puno unutarnje politike u Saboru”, rekao je Stier za HRT.

Podsjetimo, Stier je u petak rekao da smatra kako će se najveći antiklerikalci naći među vjernicima koji idu svaku nedjelju na misu i pokušavaju slijediti Kristov nauk, dok će se najveći klerikalci naći među političarima koji se povremeno pojave da bi povremeno pokupili pljesak u crkvi ili dobili pljesak s oltara, te kada su izbori da ih se s oltara možda favorizira. Koji možda znaju za neke prljavštine u hijerarhiji Crkve ali nisu tu da ih očiste već da te prljavštine ostanu i na temelju toga ucjenjuju i kontroliraju Crkvu.

“To je loše. Taj tip klerikalizma je loš za Crkvu, kako kaže papa Franjo, loš je za politiku i loš je za društvo”, kaže Stier.

Poručio je da on slijedi stav braće Radić da, kada su u pitanju doktrine, treba slijediti ono što kažu Crkva i svećenici. No, o tome za koga glasati i s kim sklapati koalicije i što je autonomija politike ne treba crkva “popovati”.

“Trebamo takvu novu politiku. Ne staru politiku koja ide za tim da se dobije potpora s oltara, a onda kada dođeš na vlast zaboraviš na kršćanske vrijednosti. Meni ne treba potpora s oltara”, ustvrdio je.

“Politika treba biti autonomna i nitko nam tu ne treba popovati. Kada je pitanje doktrine, onda znamo što je kršćanska doktrina. I onda ne trebamo od crkvene hijerarhije tražiti da odustane, ili ako ne može odustati od crkvene doktrine – da zamagli, zakukuljili na bilo koji drugi način da to svjetlo istine ne svijetli”, naglasio je Stier.

Komentiraj