Hrvatska je svojevrsni most između srednje Europe i naših susjeda s jugoistoka Europe i može pridonijeti jačanju suradnje u svrhu zajedničke sigurnosti i suočavanja s migrantskim valom, rekao je u utorak hrvatski šef diplomacije Davor Ivo Stier nakon sastanka s europskim kolegama na konferenciji Višegradske skupine (V4) u Varšavi.

Tradicionalno Višegradska skupina održava sastanke sa zemljama takozvanog zapadnog Balkana no ovaj put odlučila je pozvati i države članice EU-a koje su susjedi u regiji: Sloveniju, Hrvatsku, Bugarsku, Rumunjsku, Grčku i Italiju, rekao je potpredsjednik vlade i ministar vanjskih i europskih poslova.

U kratkoj izjavi novinarima rekao je da je Hrvatska dobar poznavatelj prilika na jugoistoku Europe i “odlično surađuje” sa zemljama srednje Europe.

Zato “može dati svoj doprinos u boljem razumijevanju i u jačanju koordinacije i suradnje između država jugoistoka Europe i srednje Europe za zajedničku sigurnost, pogotovo u kontekstu migracija to je izuzetno važno”, rekao je Stier.

Sigurnost europskog kontinenta i migrantski valovi su zajednički izazovi cijelog ovog prostora i iziskuju dobru koordinaciju i suradnju između članica Europske unije i država koje su na prostoru takozvane balkanske rute, kazao je hrvatski ministar. Politika proširenja usko je vezana uz sigurnosnu politiku Europske unije, podsjetio je.

Višegradska skupina (V4) snažno se u utorak zauzela za proširenje EU na šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija) jer proširenje je “neprocjenjivo” za sigurnost te regije.

Uz ispunjavanje traženih kriterija, stečevine Europske unije, međunarodnog humanitarnog prava, prioritet je zaštititi sigurnost naših granica, rekao je Stier koji je na rubu sastanka u Varšavi održao i više bilateralnih susreta.

“Mi moramo kontrolirati granice, pogotovu granicu između Turske i Grčke”, kao vanjsku granicu Europske unije, a to je važno i na takozvanoj balkanskoj ruti gdje svaka država mora imati solidarnost drugih u tome da može efikasno kontrolirati svoje granice, odnosno tijek ulaska migranata, rekao je.

Od početka migracijskog vala 2015. skupina V4 izražava zabrinutost i traži pojačanu zaštitu vanjskih granica. V4 se protivi obvezujućim izbjegličkim kvotama koje članicama EU-a propisuje Europska komisija i drži da članice trebaju dobrovoljno odlučiti koliko će izbjeglica prihvatiti.

 

Komentiraj