Bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier komentirao je u petak u Saboru potez Mire Cerara, koji je nakon govora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na Općoj skupštini UN-a otkazao svoj planirani dolazak u Zagreb.

“To pokazuje da Slovenija nije otvorena, spremna, za dijalog, barem u otvorenom trenutku. Ono što je premijer iznio pred Općom skupštinom UN-a je poznati hrvatski stav. Nitko nije očekivao da će ga Hrvatska promijeniti. Bilo je očekivanja, neutemeljenih, u Sloveniji da će možda promjena vlasti u Hrvatskoj dovesti do promjene stajališta. No, upravo je Slovenija ta koja je prekšila arbitražni sporazum, prema tome nema nikakvih iznenađenja”, rekao je Stier za N1.

Naglasio je kako tu situaciju treba sagledati i u kontekstu predizborne kampanje u Sloveniji. Stier naglašava da dijalogu alternative nema, da čak i arbitri pozivaju na to da se Zagreb i Ljubljana moraju dogovoriti.

“Loša je poruka da Slovenija nije otvorena za dijalog, mislim da to prvenstveno potkopava imidž Slovenije u međunarodnoj zajednici. Hrvatska je pokazala da je spremna na rješavanje spora”, zaključio je Stier.

Komentiraj