Štern: “Pitanje je zašto je Ina od Talijana uopće otkupila polje gdje je Ivana D”

Bivši ministar gospodarstva i bivši generalni direktor Ine Davor Štern u srijedu je prokomentirao havariju s nestalom plinskom platformom Ivana D.

Štern je rekao da sve platforme imaju određeni vijek trajanja, kao i da je neminovno da se manje održavaju onoga trenutka kad padne cijena nafte, a troškovi održavanja porastu.

“Može biti i manji interes Ine za samo to polje, jer je ono pred krajem eksploatacijskog roka i postavlja se pitanje zašto je Ina to otkupila od Talijana”, rekao je Štern gostujući na N1 televiziji. Dodao je da se platforma, nakon isteka njezina vijeka trajanja, mora ukloniti s mjesta na kojem je bila, a morsko dno mora se osloboditi i cijelo područje dovesti u prvobitno stanje, što također iziskuje vrijeme i velike troškove.

Upitan o platformama u Jadranu, Štern je rekao da je svaka izložena situaciji u kojoj se našla Ivana D. “Vjerojatno se održavaju na isti nači n i na isti način se prema njoj postupa. U jednom periodu smo imali agresiju na istraživanju i proizvodnji nafte i plina u Jadranu. Ja sam tada bio, a i danas sam, protiv toga da se uopće proizvodi nafta u Jadranu. Plin da, nafta ne”, rekao je Štern.

Istaknuo je da se nakon ove situacije s Ivanom D moraju pojačati inspekcije, posebice na naftnim platformama. “Do havarije poput one u Meksičkom zaljevu, nadam se da neće dođi, ali treba pojačati inspekcije, povećati broj ljudi koji se o tome brinu, pa ako treba, čak dovesti i stručnjake iz inozemstva”, rekao je Štern i zaključio da se ne zna koja je razvojna strategija Ine, ali da bi ministarstvo zaduženo za njen rad trebalo ponuditi odgovore na ta pitanja.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]