Štern: “Cijene koje divljaju na svjetskom tržištu bit će još više. Država uvijek ima puno alata u svojim rukama”

Energetski stručnjak Davor Štern u utorak je za N1 komentirao posljednje mjere koje je Vlada poduzela kako bi spriječila drastičan rast cijena goriva.

Vladina intervencija: Ovo su nove cijene goriva. Mijenjat će se svakih 14 dana

“Ovo je dokaz da Vlada brine. Kako brine? Onoliko koliko može. Jasno da su distributeri nezadovoljni, marže su nakon dugo vremena pale, ali oni su imali jako dugo visoke marže”, rekao je Štern i dodao: “Onda dolazimo u područje Biblije – sedam debelih godina, sedam mršavih godina…”.

Komentirao je i poskupljenje električne energije, navodeći da je HEP to dobro podnio, tako da stanovništvo to nije osjetilo. “Ovo što se sad događa s naftnim derivatima je činjenica da u nedostatku derivata na tržištu, jer stalno govorimo da je Rusija pod embargom za naftu, ali je i pod embargom za derivate, a ona je kod sebe povećala proizvodnju derivata da ne bi izvozila sirovinu u obliku sirove nafte nego ju je prerađivala – toga će nestajati sve više i distributeri će morati to plaćati skuplje”, pojasnio je.

Smatra da Hrvatska treba državnu energetsku kompaniju. Država dodaje, mora shvatiti da joj treba takva kompanija koja bi bila oslonac energetike. “Da nije bilo INA-e, mi ne bismo dobili naš obrambeni rat, Domovinski rat ili bismo ga dobili uz puno više žrtava. To nas je tada jako spasilo”, rekao je Štern za N1.

Istaknuo je da treba sjesti s Mađarima i dogovoriti se. “Imamo mogućnost preuzimanja upravljanja u kriznim situacijama, a ovo je krizna situacija. Kao što je Orban proglasio izvanrednu situaciju, mi možemo to napraviti. Moramo konačno sjesti s Mađarima, mora se raščistiti ta priča, to ne može ići dalje tako”, poručio je.

Ističe da se moramo brinuti za sebe jer, navodi, Europska komisija i Orban sigurno ne brinu za nas.

Komentirajući cijene goriva, Štern navodi da država uvijek ima puno prostora i puno alata u svojim rukama. Kaže da se može dirnuti i u stopu PDV-a, koja se – ‘čuva kao svetinja’.

“Međutim, i ona je podložna promjenama. Cijene koje divljaju na svjetskom tržištu bit će još više jer će tek sad doći do izražaja embargo na ruske proizvode. Ako Europa i sankcije uspiju spriječiti da ta roba dođe posrednim putevima na tržište, onda neće poskupjeti, ali će biti nedostatak robe jer se ne može nadomjestiti ta količina derivata i plina koji dolazi iz Rusije u EU”, zaključio je Štern.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]