Tomislav Čuveljak

ŠTERN ‘Ako uđem u EP, valjda ću s Plenkovićem moći pričati o Ini’

‘Njegovo veličanstvo ministar Ćorić smatra da mu je ispod časti razgovarati s čovjekom koji mu nudi znanje, iskustvo i stručnost te mu može pomoći u rješavanju jednog ozbiljnog problema kakav je odnos između Ine i MOL-a’, kaže bivši generalni direktor Ine Davor Štern

Davor Štern, bivši generalni direktor Ine, bivši ministar gospodarstva i energetike i dugogodišnji naftni konzultant, krajem travnja ove godine postao je redoviti član Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU), a samo koji dan prije toga našao se i na listi kandidata za europske parlamentarne izbore stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti. U razgovoru za Nacional objasnio je što ga je motiviralo da se ponovno politički aktivira i kako vidi današnju poziciju Hrvatske u Europskoj uniji, ali i kako gleda na višegodišnju borbu između hrvatske vlade i MOL-a oko upravljanja Inom i kako tumači poruke koje vodstvo MOL-a šalje hrvatskoj vladi putem medija. Upozorio je i da neke najavljene mjere kojima Vlada nastoji prisiliti MOL da riješi pitanje modernizacije rafinerije u Rijeci, mogu biti vrlo opasne te tvrdi da bi i LNG terminal na Krku mogao glatko iskliznuti iz hrvatskih ruku ako političari ne shvate da pregovaračku strategiju valja kreirati u suradnji sa strukom.

NACIONAL: Na listi Bandićeve Stranke rada i solidarnosti na visokom ste trećem mjestu kandidata za Europski parlament. Što je vas, kao naftaša, motiviralo za ulazak u politiku?

To nije moj prvi ulazak u politiku. Njome sam se bavio i ranije, početkom 90-ih, kad smo se nadali da ćemo izgraditi novu, časnu državu. Međutim, kako je to krenulo nekim drugim putem, a ja još uvijek imam iskustva, snage i energije, odazvao sam se pozivu Milana Bandića koji mi je ponudio da kao nestranački čovjek budem na njegovoj listi….

Pročitajte više u novom broju Nacionala…

Komentiraj