Stephena Kinga napali zbog izjave o poštivanju različitosti u umjetnosti

Nakon što su objavljene nominacije za filmsku nagradu Oscar, došlo je do brojnih reakcija u kojima se spominjalo kako se nije poštovala različitost, a kao primjer navodilo se kako među nominiranim redateljima nema ni jedne žene. Svoje mišljenje na Twitteru je objavio i glasoviti pisac Stephen King po čijim su djelima snimljeni brojni filmovi. Ujedno, Stephen King je od 2012. godine član Američke filmske akademije pa tako ima pravo glasati za filmove u natjecanju za nagradu Oscar.

„Kao pisac, mogu biti nominiran u tri kategorije – najbolji film, najbolji adaptirani scenarij i najbolji orignalni scenarij. Za mene problem različitosti – kada govorimo o glumcima i redateljima – ne postoji. Želim reći da kada govorim o umjetnosti ne razmišljam o različitosti. Samo o kvaliteti.  Smatram da bi sve drugo bilo pogrešno“, objavio je King.

Na tu objavu stigle su brojne reakcije, poput one redateljice Ave DuVernay, koja ga je odmah kritizirala zbog napisanog. „Probudiš se, meditiraš, rastegneš se, uzmeš mobitel da vidiš situaciju u svijetu i vidiš tweet od nekog koga poštuješ a koji je tako nazadan i ignorantski da se poželiš vratiti u krevet“. Reagirala je i spisateljica Roxane Gay koja je napisala „Kao obožavateljica, bolno je pročitati ovo što si napisao. To implicira da različitiost i kvaliteta ne mogu biti sinonimni. To nisu odvojene stvari. Kvaliteta je svugdje ali većina industrije vjeruje da kvaliteta dolazi od jedne demografske skupine“.

Nakon nekoliko sati King je napisao novu objavu na Twitteru gdje je naveo „Najvažnija stvar koju mi kao umjetnici i kreativni ljudi možemo napraviti jest osigurati svakome jednako pravo na priliku, bez obzira na spol, boju ili orijentaciju. Trenutno su takve osobe grozno podcijenjene i to ne samo u umjetnosti. Ne možeš osvajati nagrade ako si izbačen iz igre“.

Komentiraj