Steinmeier osudio relativizaciju nacizma

epa

Predsjednik države, koji je u Njemačkoj najviši moralni autoritet, osudio je relativizaciju nacizma u nedjelju, dan pošto je čelnik krajnje desnice nazvao Hitlera i nacizam sitnicom u slavnoj tisućgodišnjoj povijesti te zemlje.

“Oni koji danas niječu ili relativiziraju dokinuće civilizacije bez presedana”, a upravo to predstavljali su Adolf Hitler i nacizam, “sprdaju se s milijunima žrtava”, izjavio je u Berlinu predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

Ti revizionisti “žele otvoriti stare rane, širiti mržnju i moramo im se suprotstaviti”, rekao je na svečanosti u povodu 10. godišnjice otkrivanja spomenika homoseksualnim žrtvama nacističkog režima.

U subotu je predsjednik krajnje desne stranke AfD-a umanjio važnost Trećeg Reicha kazavši da su “Hitler i nacisti bili tek sitnica u njemačkoj slavnoj tisućgodišnjoj povijesti”.

“Dragi prijatelji, naša je slavna povijest trajala mnogo više od tih ‘pišljivih’ 12 godina” između 1933. i 1945., rekao je Alexander Gauland na saboru mladeži AfD-a.

U govoru koji je mladež pozdravila pljeskom Gauland (77) nije zanijekao njemačku odgovornost za nacistički režim pa je rekao “Samo oni koji priznaju povijest imaju snage stvarati budućnost”.

Gaulandovu izjavu osudila je i čelnica konzervativne stranke kancelarke Angele Merkel (CDU).

“Pedeset milijuna žrtava rata, holokaust i totalni rat za AfD su samo ‘sitnica’. To je pravo lice koje stranka skriva iza  maske”, rekla je Annegret Kramp-Karrenbauer.

Gaulandu subotnja izjava o nacizmu nije prva takve prirode jer je u izbornoj kampanji u rujnu 2017. hvalio zasluge vojnika Wehrmachta.

Bjoern Hoecke, jedan od njegovih pristaša u stranci, nazvao je memorijal homoseksualnim žrtvama holokausta “spomenikom sramote” u srcu Berlina.

Komentiraj