Steinmeier oštro kritizirao Erdogana i pozvao strance da poštuju pravila Njemačke

EPA/FELIPE TRUEBA

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u nedjelju je neuobičajeno oštro kritizirao turskog predsjednika Tayyipa Erdogana da “kroji zemlju po svom ukusu” i strance u Njemačkoj pozvao da poštuju pravila koja vrijede u toj zemlji.

“Poštujte naše tradicije i prije svega poštujte pravila koja vladaju u našoj zemlji”, rekao je Steinmeier u velikom ljetnom intervjuu za javni servis ZDF

Strance je pozvao da uče njemački i da se integriraju. “Domovina je tamo gdje ja razumijem druge i gdje drugi razumiju mene. No za to je potrebno poznavanje jezika”, rekao je njemački predsjednik.

Procijenio je da će integracija izbjeglica koji su u posljednje vrijeme stigle u Njemačku vjerojatno trajati “nekoliko desetljeća”.

Steinmeier se dotaknuo i odnosa Njemačke i Turske te ustvrdio da sadašnja politika Ankare šteti građana Njemačke s turskim korijenima kojih je oko tri milijuna.

“Boli kada svakodnevno vidite da Ankara sada ruši mostove koje su mnogi posljednjih godina gradili”, rekao je predsjednik.

Za funkciju njemačkog predsjednika neuobičajeno je žestoko kritizirao turskog predsjednika Erdogana.

“Turski predsjednik pokušava zemlju prekrojiti po svom ukusu. Ostaci oporbe i kritičara se trpaju u zatvor”, rekao je Steinmeier.

Pozdravio je nove smjernice njemačke politike prema Turskoj koje je prije nekoliko dana najavio ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

“Ono što se događa u Turskoj ne možemo šutke gledati. Radi se i o samopoštivanju Njemačke”, rekao je Steinmeier i kao ostale zemlje u kojima postoje “autoritarne strukture” naveo Mađarsku i Poljsku.

Na pitanje smatra li SAD još uvijek pouzdanim partnerom, Steinmeier je odgovorio kako “još nikada u povijesti nije vladalo toliko nesigurnosti” u odnosima između Berlina i Washingtona, ali je dodao kako “SAD nije samo trenutna politika i administracija”.

Komentiraj