EPA/JULIEN WARNAND

Steinmeier: Nećemo popuštati Turskoj unatoč dogovoru s EU

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier odbacio je u nedjelju optužbe da je Berlin suviše popustljiv prema Ankari zbog provedbe kontroverznog dogovora Europske unije i Turske oko izbjegličke krize.

“I dalje si uzimamo slobodu da raspravljamo o devijacijama u Turskoj, o ograničenoj slobodi medija i izražavanja”, rekao je Steinmeier za njemačke novine Der Tagesspiegel.

Turska je proteklih mjeseci pod velikim kritikama zbog pravnih akcija koje provode protiv politički nepodobnih novinara i zabrane pristupa državi stranim reporterima.

Dio dogovora između Turske i EU-a, postignutog u ožujku, je sprječavanje trgovaca ljudima da prebacuju izbjeglice s turske obale na grčke otoke, odnosno teritorij EU-a.

Turska je zauzvrat tražila da njeni građani dobiju bezvizni pristup Uniji. Europljani smatraju kako Turska za to prvo mora zadovoljiti 72 kriterija, uključujući i sužavanje definicije čina terorizma.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prošlog je tjedna odbio taj prijedlog te je Turska zaprijetila da će popustiti kontrolu i propustiti izbjeglice u Europu ako se vize ne ukinu.

“Željeli mi to ili ne, Turska je i dalje ključna država pri migraciji u Europu”, rekao je Steinmeier. “Potrebna nam je suradnja ako ne želimo da se ponovi stanje od prošle godine”, zaključuje.

U Njemačku je u 2015. ušlo oko 1,1 milijuna izbjeglica i migranata, među kojima je mnogo Sirijaca koji su prošli kroz Tursku i takozvanu “Balkansku rutu”.

Izbjeglička kriza potaknula je rast desnog populizma diljem Europe. Stranka Alternativa za Njemačku, osnovana 2013., u Njemačkoj je stekla veliku podršku onih koji su kritizirali politiku otvorenih vrata kancelarke Angele Merkel.

Komentiraj