Steinmeier i Erdogan razmijenili kritike tijekom svečane večere

EPA/FILIP SINGER

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier kazao je u petak navečer, tijekom zajedničke večere s turskim predsjednikom Recepom Tayippom Erdoganom, kako su njemački državljani koji su zatočeni u Turskoj u zatvoru iz političkih razloga, a turski predsjednik Erdogan uzvratio je na kritike ustvrdivši kako u Njemačkoj živi na “stotine, tisuće terorista”.

“Kao predsjednik ove zemlje moram izraziti zabrinutost zbog zatočenja njemačkih državljana u Turskoj iz političkih razloga”, kazao je Steinmeier.

Turski je predsjednik pak ustvrdio kako u Njemačkoj živi veliki broj terorista u govoru koji je u ovom dijelu djelovao nepripremljen, a sam Erdogan kazao je da nije mislio pokretati to pitanje tijekom svečane večere no da ga je na to prisilio Steinmeier koji ga je pokrenuo.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja nije bila nazočna na banketu u čast turskog predsjednika, ranije je tijekom dana kazala kako njemačko-turske odnose obilježavaju “duboke razlike”.

Njemački odnosi s Turskom u velikom su padu otkako su se raširile kritike o Erdoganovoj sve većoj autoritarnoj vladavini i sveobuhvatnom slamanju političkih oponenta i novinara nakon propalog udara 2016.

Njemački državljani uhićeni su u Turskoj pod optužbom da su sudjelovali u pokušaju puča. Kancelarka Merkel je tijekom zajedničke tiskovne konferencije izrazila nadu da će ti slučajevi biti “brzo” riješeni.

Do razmjene međusobnih večernjih kritika dvojice predsjednika došlo je nakon današnjeg posjeta koji je započeo vojnom ceremonijom i razgovorima s njemačkim predsjednikom Steinmeierom, no sve se to nakratko poremetilo kada su dužnosnici sigurnosti iz dvorane ispratili njemačkog novinara Ertugrula Yigita koji je na majicu nosio natpis “Sloboda novinarima u Turskoj”.

Erdogan se tijekom tiskovne konferencije založio za izručenje novinara Cana Dundara, koji je u Turskoj osuđen zbog odavanja državnih tajni i od 2016. živi u egzilu u Njemačkoj.

Turski predsjednik iskoristio je svoj posjet kako bi otvorio pitanje njemačkih investicija u tursku ekonomiju, koja je pogođena rapidnim padom vrijednosti nacionalne valute lire. On se sastao i s prominentnim njemačkim poslovnim ljudima.

Zbog Erdoganove autoritarne vladavine tijekom dana je diljem Berlina održano više prosvjeda, no računa se da je 56 posto turskih glasača koji žive u Njemačkoj poduprlo Erdoganovu Stranku pravde i razvoja na parlamentarnim izborima u lipnju.

Erdoganov prvi državni posjet Njemačkoj pokušaj je popravljanja odnosa i okretanja “nove stranice” u odnosima unatoč postojećih napetosti.

Komentiraj