Steinbeckov naturalizam i humor u romanima o američkoj depresiji

Američki romanopisac i novelist John Steinbeck rođen je 27. veljače 1902. godine. Prikazivao je život eksploatiranih u vrijeme krize 30-ih godina 20. stoljeća. Osnovne teme su život skitnica, probisvijeta i seljaka, animalni porivi u čovjeku i pobune nonkonformističke mladosti, a u djelima se isprepleću naturalizam i humor.

“O miševima i ljudima” jedan je od njegovih najpoznatijih romana, a danas se smatra klasičnim književnim djelom. Inspiraciju za djelo autor je dobio kada je i sam radio na farmi, u 20-im godinama prošlog stoljeća, i to kao berač voća. Glavna ideja je nemogućnost dostizanja “američkog sna” i neobična priroda jednog muškog prijateljstva.

Radnja prati dva čovjeka, od kojih je Lennie mentalno bolestan, a za njega se brine George, inteligentan čovjek, malo nižeg rasta. On je mozak ovog dvojca koji se brine da obojici bude dobro. To čini iz ljubavi, ali i krivnje prema prijatelju. Lennie zbog svoje konstitucije, ali i mentalnog stanja često pada u nevolje. Iako većinu doista skrivi, to je samo iz njegove nesvjesnosti i neznanja. George čini sve da ga u tome spriječi, ali neke stvari su izvan njegove moći.

Komentiraj