STAZIĆ PREMIJERU “Oni koji su ubijali djecu u Ahmićima imat će veće mirovine”

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/

SDP-ov saborski zastupnik Nenad Stazić u srijedu je u Saboru tijekom Aktualnog prijepodneva prozvao premijera Andreja Plenkovića zbog najave da će isplatiti mirovine pripadnicima HVO-a. Upitao je premijera koliko će hrvatskim umirovljenicima oduzeti kako bi kupio jednu ruku u Saboru. Odgovor Plenkovića bio je da je riječ o ‘dosljednoj provedbi međudržavnih ugovora’.

“Nastojite okupiti većinu, to je legalno, to je legitimno. Zasad vam ne ide, vjerojatno zbog toga što nitko neće s vama. Nudite ministarstva i fotelje. To je legalno i legitimno i uklapa se u koncept trgovačke politike koja vam je bliska. Ali i za jednu ruku u Saboru nudite novac. Ne svoj, ne čak ni HDZ-a, nego državni, novac poreznih obveznika, novac svih nas. Tim novcem želite isplatiti mirovine HVO-a. Koliko će ih biti, nitko ne zna. Vjerojatno će taj broj, kada se mirovine počnu isplaćivati, narasti do neslućenih razmjera. Ovdje nisu radili ni dana, nisu uplaćivali u mirovinski fond, nisu plaćali poreze, ali mirovinu će dobivati”, rekao je Stazić.

Dodao je da će umirovljenici, koji su radili 40 godina, i dalje kopati po kontejnerima, a pripadnici HVO-a to neće morati jer će dobivati mirovine. “Koliko ćete uzeti umirovljenicima da biste platili tu jednu jedinu ruku”, upitao je Stazić Plenkovića.

Premijer mu je odgovorio da se ovdje ne radi o nikakvoj kupovini, vešć o dosljednoj provedbi ranije potpisanih ugovora. “Pripadnici HVO-a sudjelovali su u obrambenom ratu. Možemo im biti zahvalni za “čuvanje leđa”. Hrvatska je 2006. potpisala međudržavni sporazum koji je na snazi te postoje određena obveza i dugovanja. Njih ima 6815. Odluka o isplati zaostalih mirovina donijela je Vlada prije mene, a ono što smo mi učinili nema nikakve veze sa situacijom nakon 25. travnja, nego ranijim odlukama i pripremama koji je napravio Zavod za mirovinsko osiguranje”, rekao je Plenković dodajući da će te obaveze ispuniti u dobroj vjeri.

“Kada koristite riječ politička trgovina, htio bih malo demistificirati aluzije koje vi i kolege želite imputirati u javnost kao da dogovori između stranaka nakon izboru u sustavu kakav je naš, gdje je nezamislivo da netko sam dobije 76 zastupnika. Praksa pokazuje da teško netko može doći do 76 ruku isključivo na temelju volje birača”, nastavio je Plenković upučujući pitanje Staziću jesu li svi razgovori nakon izbora, uključujući i one SDP-a, predmet političke trgovine.

Stazić mu je odgovorio da ne misli da su svi razgovori politička trgovina te se još jednom osvrnuo na mirovine pripadnicima HVO-a. “Oni koji su ubijali djecu u Ahmićima imat će nešto veće mirovine. Možda je red da ubojice djece adekvatno platite tom mirovinom. Takva je Vaša praksa”, zaključio je Stazić.

Komentiraj