Stazić: Povijesni revizionisti ne smiju biti na javnim položajima

FaH

Nenad Stazić komentirao je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno istup ministra Zlatka Hasanbegovića, u kojem je rekao da ustaški zločini predstavljaju najveće moralno posrnuće u povijesti hrvatskog naroda.

No, Stazić nije siguran koliko mu se može vjerovati.

“Naziva se uvjerenim antifašistom, a koji to antifašist smatra antifašizam samo floskulom”, pitao se Stazić koji je stava da povijesni revizionisti ne smiju biti na javnim položajima. Na pitanje voditelja što je s njegovim stranačkim kolegama Matića i Kotromanovića koji su 1998. pjevali ustaške pjesme – Stazić je rekao da to osuđuje.

“Moramo biti odgovorni. Gospodin Hasanbegović nije rekao da je antifašizam floskula, već da je teza o Hrvatskoj kao zemlji utemeljenoj na antifašizmu floskula”, istaknuo je Ivo Lučić. “Nakon 9. svibnja 1945. i pobjede antifašističkih zemalja, mi smo dobili jedan diktatorski režim”, rekao je i dodao da smo morali voditi Domovinski rat kako bismo se oslobodili tog totalitarnog režima.
Komentirao je i Hasanbegovićev članak koji su otkrile Novosti i ustvrdio kako je sporni članak zapravo prenesen iz Vjesnika. “Kada govorimo o nečemu što je netko rekao kao student ili u adolescentskom društvu, a prešućujemo sve druge koji su bili rukovoditelji, stupovi komunističkog režima – to je neprihvatljivo”, rekao je Lučić. Prvu mjeru za koju smatra da ministar treba poduzeti – otvaranje je onih arhiva do 30. svibnja 1990.

Jasen Mesić podsjetio je da se ministar Hasanbegović danas jasno ogradio od ustaškog režima.

“On je kolege povjesničare pozvao na razgovor o svemu što je radio i mislim da je to pravi put, da te stvari maknemo iz dnevnog diskursa, jer bi se mnogim osobama iz javnog života moglo naći nešto slično”, rekao je Mesić.
Izrazio je želju da se u Saboru govori o gorućim pitanjima nezaposlenosti i ekonomije, a da se ne troši energija na ovakve stvari. Mesić također smatra da otvaranje povijesnih tema nije počelo s Hasanbegovićem, nego se to u javnom diskursu radi već jako dugo.

“Znanstveni opus g. Hasanbegovića je vrlo diskutabilan”, rekao je Hrvoje Klasić i dodao da mu je žao što se izbjegava reći da je NDH bila kvislinška tvorevina odgovorna za genocid nad vlastitim stanovništvom.

“Hasanbegović je kao student jako dobro baratao činjenicama… Nigdje u svijetu nije mogao pronaći hvaljenje ustaša ili NDH. Mislim da je itekako dobro znao što govori”, istaknuo je Klasić istaknuvši da ministar nije osudio ustaški režim nego samo zločine.

Komentiraj