Stauffenbergov unuk nazvao pokušaj atentata na Hitlera ‘danom oslobođenja’

 

Njemački političari i časnici održali su u ponedjeljak komemoraciju u znak sjećanja na pokušaj atentata na Hitlera 1944., na kojoj je bio i unuk organizatora, grofa Clausa Schenka von Stauffenberga.

“20. srpnja je bio dan oslobođenja. To je činjenica iako je revolucija propala”, rekao je Philipp von Schulthess kod spomenika njemačkim članovima otpora iz Drugog svjetskog rata.

Prošlo je 76 godina otkako je skupina urotnika predvođena časnikom Wehrmachta Stauffenbergom pokušala bombom ubiti Hitlera. Stauffenberg je bombu skrivenu u torbi postavio u Hitlerovom stožeru ‘Vučkoj jazbini’ na istočnom frontu. Bomba je eksplodirala, ali je nacistički diktator bio tek lakše ozlijeđen.

Te su noći Stauffenberg i njegovi suradnici strijeljani u kompleksu Bendlerblock u Berlinu.

Među sudionicima komemoracije bili su ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer i gradonačelnik Berlina Michael Mueller.

Kramp-Karrenbauer je rekla da je pokušaj atentata propao, ali nije bio uzaludan. “Još i danas podsjeća vojnike da naredbe i poslušnost nisu bezuvjetni”, rekla je ministrica.

“Poslušnost ne isključuje slobodu. Ljudska savjest jest i ostaje najviši autoritet. To je trajno Stauffenbergovo nasljeđe”, dodala je.

Komentiraj