STATE DEPARTMENT Ljudska prava smanjuju se diljem svijeta

EPA/SALVATORE DI NOLFI

Slobode govora i okupljanja ugrožene su diljem svijeta, stoji u godišnjem američkom izvješću o stanju ljudskih prava koje je u petak objavio State Department, ali su događaj zasjenile kritike jer nije ga osobno predstavio državni tajnik Rex Tillerson, što je odstupanje od ustaljene prakse.

Izvješće dokumentira stanje ljudskih prava u 2016. u gotovo 200 zemalja i uglavnom je završeno tijekom mandata bivšeg predsjednika Baracka Obame. Sastavljeno na temelju podataka američkih službenika u veleposlanstvima Sjedinjenih Država diljem svijeta upozorava da raste pritisak na medije i na slobodan internet.

“Izvješće govori samo za sebe. Mi smo na njega vrlo, vrlo ponosni”, rekao je dužnosnik odgovarajući na pitanje zbog čega ga nije osobno predstavio Tillerson.

Prema tradiciji koju su njegovale i demokratske i republikanske vlade, državni tajnik predstavlja izvješće uz javne komentare u kojima ističe važnost ljudskih prava u američkoj vanjskoj politici.

Tillersonovi prethodnici na dužnosti, demokrati John Kerry i Hillary Clinton javno su komentirali izvješća 2013., odnosno 2009., što su bile prve godine kada su preuzeli dužnost.

Tillerson je dužnost preuzeo prije mjesec dana no nije održao nijednu konferenciju za novinare i uglavnom se suzdžravao odgovarati na pitanje medija.

Udruge za ljudska prava kritične su prema načinu na koji je ove godine postupio State Department.

Predsjednik američke organizacije Human Rights Watch, Kenneth Roth, zapitao se “Nije li Tillerson izbjegao predstaviti izvješće kako ne bi morao odgovarati na pitanja o Trumpu”, prenosi agencija AFP.

U uvodu za ovogodišnje izvješće Tillerson je napisao “naše vrijednosti su naš interes kada su u pitanju ljudska prava”. Međutim pri saslušanju u Kongresu Tillerson je zaobišao pitanja o stanju ljudskih prava u drugim zemljama te je odbio osuditi države kao što su Saudijska Arabija i Filipini rekavši da ponajprije želi vidjeti činjenice, podsjeća Reuters.

Republikanski senator Marco Rubio napisao je na svome Facebook da je “razočaran što državni tajnik nije osobno došao predstaviti izvješće” i poručio “Američko vodstvo u obrani temeljnih ljudskih prava, u ime onih koji su ušutkani, danas je potrebnije više nego ikada do sada”.

Cjelovito izvješće ne uspoređuje države međusobno, ali ocjenjuje svaku od promatranih zemalja pojedinačno s naglaskom na zemlje koje SAD uobičajeno najviše kritizira, Rusiju, Kinu, Iran, Sjevernu Koreju, Kubu.

Izvješće o Rusiji uglavnom je nalik prethodnima i u njemu se kritizira “autoritarni politički sustav kojim dominira predsjednik Vladimir Putin”, ograničenja političkih sloboda, slobode govora i okupljanja. Navodi se da vlada diskriminira manjine i guši civilne udruge. Nadalje se navodi da je ruska aneksija Krima negativno utjecala na stanje ljudskih prava. U izvješću se podrobno opisuje teško stanje u Ukrajini i kaže da je za to odgovorna Rusija.

Također se u izvješću nabrajaju kršenja ljudskih prava u Kini.

Za Filipine se navodi da su policija i njezini suradnici “ubili više od 6000 osoba osumnjičenih da su dileri droge i ovisnici” od srpnja 2016. te da su ubojstva bez sušenja “oštro porasla” u prošloj godini.

Komentiraj