FOTO: Vedran Tolić

Naši ljubimci jednom kada uđu u seniorsku dob počinju pokazivati značajne promjene. Godine neizbježno donose promjene, a psi ih osjećaju i pokazuju svojim ponašanjem. Mogu osjećati nervozu i postati usporeni i preplašeni, zbog čega neki reagiraju agresivnije, a za vlasnika je sasvim sigurno najbolnija situacija kad budu bezvoljni i ne surađuju s obitelji kao nekad.

Što kad našem vjernom četveronožnom prijatelju ponestane živahnosti? Možemo li nešto učiniti za svog psa kako bi se on i dalje osjećao sretno i kako bi mu osigurali kvalitetu života i u starijoj dobi?

Starenje psa ne može se zaustaviti ili spriječiti, ali našem ljubimcu možemo pomoći ako mu pružimo više pažnje i strpljenja. Važan naglasak je i na prehrani koju je potrebno prilagoditi dobi psa

Sibirski haski Chaka, mješanka Maša i mops Ron su stariji psi. Usprkos godinama, radoznali su i puni ljubavi, ali njihovi vlasnici su se već susreli s prvim znakovima njihove starosti.

“Chaka je pomalo lijen pas. Nije pretjerano zainteresiran za igru ili izlaske u šetnju. Prije mjesec dana odlučio sam promijeniti njegovu prehranu. Iako je jako izbirljiv, na moju sreću, Chaka ju je dobro prihvatio, a s vremenom primijećujem da ga više vesele šetnje. No, i dalje nevoljko daje šapu!”, rekao je pjevač Luka Nižetić, vlasnik 8-godišnjeg haskija.

Mops Ron star 13 godina, četveronožni je ljubimac veterinarke Saše Španović, koja priznaje da je Ron do sada hranjen uglavnom kuhanom hranom i konzervama. I ona je odlučila ublažiti Ronovu starost promjenom hrane i prilagodbom obroka.

“Povod za to bila je Ronova osjetljivija probava, a ima i problem sa žvakanjem hrane jer nema više zube. Uz novu hranu je živnuo, bolji je u interakciji s drugim psima i živahniji.”, prokomentirala je S. Španović.

Blogerica i kostimografkinja Ljupka Tanevska udomila je psa Mašu, staru sedam godina. Prvi znakovi starosti koje je Ljupka primijetila kod Maše bili su smanjenja aktivnost i koncentracija za igru.

“Primijenila sam kraće, ali češće šetnje s Mašom i prilagodila sam joj obroke – lakšu hranu i manje količine. Postala je bolja u interakciji s drugim psima i naučila je jedan novi trik, pa sada zna prepoznati kako joj tko baca lopticu tako da je donosi na ruku ili nogu”, otkrila je Lj. Tanevska.

Ukoliko ste i vi kod svog psa starije dobi primijetili smanjeni interes za igru, slabije pamćenje i lošije suočavanja s promjenama, možda je vrijeme da uvedete promjene u prehranu. Znanstvenici i veterinari iz Purine se razvili PRO PLAN OPTIAGE hranu za starije pse. Vlasnici koji su koristli ovu hranu prepoznali su promjene u ponašanju psa već nakon 30 dana*. 

Evo nekoliko savjeta za održavanje mentalne funkcije naših četveronožnih prijatelja na zavidnoj razini:
  • Naučite svog psa novim trikovima kako biste poboljšali njegovu koordinaciju i zadovoljstvo.
  • Kroz kreativne aktivnosti, kao što su traženje skrivenih igračaka i poslastica održavajte njegovu fizičku spremnost i vježbajte njegovo pamćenje.
  • Stimulirajte svjesnost svog psa i potičite ga na igru.
  • Prilagodite psu učestalost i intenzitet vježbanja. Održavajte njegovu kondiciju šetnjama, a one neka budu češće i kraće.
  • Tijekom šetnji odvedite svog ljubimca na neko novo mjesto, neka istražuje okolinu.
  • Budite strpljivi sa svojim “starim” ljubimcem, darujte mu mnogo ljubavi i pažnje.

*izvor Internal Purina Studies, 2010-2016

Komentiraj