Jedini hrvatski predstavnik na olimpijskim igrama u hrvanju Božo Starčević plasirao se u četvrtfinale kategorije do 75 kilograma grčko-rimskim stilom pobjedom 2-1 protiv trostrukog svjetskog prvaka Turčina Selcuka Cebija.

Bio je to izjednačen dvoboj, u kojem je 27-godišnji Starčević, član zagrebačkog Metalca, za nijansu bio bolji i zasluženo je stigao do velike pobjede.

Bila je to njihova treća međusobna borba i prva pobjeda našeg hrvača. Njegov iduću suparnik bit će Amerikanac Andrew Bisek.

Starčević je četvrti hrvatski hrvač koji je nastupio na olimpijskm igrama. Stipe Damjanović je predstavljao našu zemlju u Barceloni 1992. i u Atlanti 1996. godine u kategoriji do 100 kg grčko-rimskim načinom, dok su 2012. godine u Londonu nastupili braća Žugaj, Nenad do 84 kg i Neven do 74 kg. Nitko od spomenutog trojca nije dospio dalje od osmine finala.

Starčevićev najbolji rezultat u karijeri je osvajanje brončanog odličja na Europskom prvenstvu 2013. godine u Tbilisiju. Starčeviću je olimpijska norma nekoliko puta izmaknula za malo. Na Svjetskom prvenstvu u Las Vegasu bio je sedmi, a prva šestorica izborila su Rio, osim toga triput je na olimpijskim kvalifikacijama bio treći, a prva dvojica su izborila Olimpijske igre. Međunarodna hrvačka organizacija poslala ga je stoga u Rio, prema kriteriju izvrsnosti.

Komentiraj