Stanovnicima New Yorka treba više sigurnih parkirališta za bicikle

Zarko Basic/PIXSELL

Iako već dulje vrijeme postoje brojna parkirališta, stanovnici New Yorka često vežu svoje bicikle uz metalne ograde postavljene oko stabala ili za rasvjetna tijela jer na važnim gradskim lokacijama nedostaje parkirališta za bicikle. Mobilnost u velikim gradovima je iznimno važna, a građani sami spontano i prema potrebama određuju pravce kretanja.

U američkom gradu je tijekom pandemije koronavirusa zabilježen veliki uzlet popularnosti bicikliranja. Na širem gradskom području sada ima oko 25 posto više biciklističkih staza i ruta na prometnicama, u parkovima i raznim drugim lokacijama. Više biciklističkih udruga naglašava nužnost postavljanja novih sigurnih mjesta za parkiranje bicikala, zbog čega je pokrenuto i potpisivanje peticija.

New York ima 1.6 milijuna aktivnih biciklista, dok je broj parkirališta za bicikle ograničen na 56 tisuća. Iako više kućanstava u ovom američkom gradu posjeduje bicikl, nego automobil, parkirna mjesta za automobile premašuju broj mjesta za bicikle u odnosu jedan naprema sto.

Stručnjaci ističu kako se umjesto jednog parkirnog mjesta za automobile, na istoj površini sigurno mogu smjestiti brojni bicikli. Po tom pitanju već su ostvareni i moderni urbani projekti, koji su naišli na dobar odaziv. Ovakvu vrstu projekata su prošle godine pokrenule i gradske vlasti, no traži se veća suradnja i dozvola za širenje ovakvih aktivnosti.

Komentiraj