albin kurti

Stanovnici Kosova prosvjeduju na balkonima u jeku političke i zdravstvene krize

U nemogućnosti izlaska na ulice zbog karantene, stanovnici Prištine sa svojih su balkona udarcima u lonce prosvjedovali protiv najnovije političke krize na Kosovu.

 

Internetska stranica Pristina Insight prenosi kako su prosvjednici u četvrtak navečer pokazali prijezir prema “drami i neizvjesnosti” koje su politički čelnici proizveli usred pandemije i samo šest tjedana nakon što je vlada preuzela vlast.

Nesigurna koalicija premijera Albina Kurtija (foto), kojoj je trebalo četiri mjeseca da se okupi nakon izbora u listopadu, na rubu je kolapsa, jer se ne može dogovoriti o mjerama za rješavanje zdravstvene krize.

Građanska organizacija Replike pozvala je na prosvjede preko  Facebooka te upozorila da će svađe “koje nastaju tijekom pandemijske krize negativno utjecati na sposobnost zemlje da se nosi s virusom i uvelike će utjecati na povjerenje … u institucije”.

Kurti se u subotu suočava s glasanjem o povjerenju, koje je potaknula Demokratska liga Kosova (LDK) koalicijskog partnera Ise Mustafe.

Premijer je smijenio ministra vanjskih poslova Agima Veliua, vodećeg dužnosnika LDK-a, jer je javno kritizirao službeno stajalište da zbog epidemije ne treba uvesti izvanredno stanje.
Zasad se ne zna što će se dogoditi padne li Kurti. On i Mustafa jedva su sklopili koaliciju, a ni jedan ne želi savez s Demokratskom strankom Hashima Thacija.
Izbori su isključeni zbog epidemije.

Komentiraj