Stanovnici Kalifornije evakuirani zbog šumskih požara u blizini Yosemitea

EPA/NOAH BERGER

Vlasti su u utorak naredile evaukaciju manjeg grada koji se nalazi u podnožju Nacionalnog parka Yosemite, zatvorivši i tamošnju autocestu dok se vatrogasci bore s požarima koji su već uništili jednu građevinu.

Stanovnici Maripose u planinama Sierra Nevada, jugozapadno od Yosemitea u središnjoj Kaliforniji, morali su napustiti svoje domove kad je vatra iz takozvanog požara Detwiler prešla preko autoceste 140 i stigla do njihovih zgrada.

“Aktivnost vatre i dalje raste tijekom noći zbog velike prisutnosti goriva i strmog terena”,  prenosi kalifornijska vatrogasna služba Cal Fire.

Požar je izbio u nedjelju poslijepodne te je od tada uništio gotovo 8 tisuća hektara šume, a do utorka poslijepodne je ugašeno samo 5 posto vatre, ističe Cal Fire. Vatra prijeti nekoliko drugih zajednica u podnožju planine, a na putu joj stoje i dalekovodi koji nacionalni park opskrbljuju strujom.

Zasad nema informacija o uništenoj građevini, no autocesta 49 zatvorena je za sve osim za lokalne stanovnike.

Požar Detwiler je jedan od tridesetak većih požara koje trenutno gore na zapadu Sjedinjenih Država zbog čega su vlasti izdale naredbe za evakuaciju i crvena upozorenja u Kaliforniji, Oregonu i Nevadi.

U usporedbi s prošlom godinom, vatra je dosad u Kaliforniji uništila dvostruko više teritorija, tvrdi Cal Fire.

Komentiraj