Stanogradnja prema dubrovačkom modelu: prvih 39 mladih obitelji uselilo u stanove

Mlade obitelji u Dubrovniku dobile su mogućnost dugoročnog najma stanova, pokreće se i program subvencija za stambeno zbrinjavanje, a u pripremi je i demografska mjera obnove stanova u staroj gradskoj jezgri za obitelji s više djece koja je u skladu s politikom revitalizacije prostora unutar zidina

Grad Dubrovnik se među hrvatskim gradovima ističe po brojnim inovativnim praksama i aktivnostima koje premijerno uvodi i primjenjuje. Prvi je grad u Republici Hrvatskoj koji je izradio i provodi Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom, strateški dokument nulte kategorije koji je istovremeno i podloga za unaprjeđenje kvalitete života u povijesnoj jezgri pod zaštitom UNESCO-a. Odluka o ograničenju prometa vozilima u zoni oko povijesne jezgre također je u postupku donošenja. Po njenom usvajanju na Gradskom vijeću, Dubrovnik će postati prvi hrvatski grad koji će samostalno regulirati načine i uvjete ulaza, prometovanja i izlaza svih kategorija vozila u kontaktnoj zoni kako bi se promet optimizirao te kako bi se smanjio štetan utjecaj motoriziranog prometa na zaštićenim kulturno-povijesnim cjelinama. Gradska uprava prethodno je implementirala tehničko i prometno-tehnološko rješenje u zoni, a postavljena je oprema koja uključuje videonadzor za regulaciju zaustavljanja i parkiranja turističkih autobusa i osobnih automobila (8+1) te je pokrenuta web aplikacija za rezervaciju termina zaustavljanja vozila u zoni. Dubrovnik je ujedno i prva jedinica lokalne samouprave koja je razvila vlastiti model stambenog zbrinjavanja za svoje građane.

Kako bi pomogao mladim obiteljima koje se nalaze pred izazovom rješavanja stambenog pitanja na skupom dubrovačkom tržištu nekretnina, Grad Dubrovnik osmislio je nekoliko modela. Uz stanogradnju, oni uključuju subvencioniranje za kupnju stambenog objekta, gradnju ili nadogradnju te dodjelu zemljišta za izgradnju kuća

Pod zajedničkim nazivom „Dubrovačka stanogradnja“, ovaj program uključuje nekoliko modela s istim, jedinstvenim ciljem. Naime, program je namijenjen mladima koji nisu kreditno sposobni kupovati izrazito skupe stanove kakvi se nude na dubrovačkom tržištu nekretnina.

S obzirom na to da je upravo nemogućnost rješavanja stambenog pitanja jedan od najvećih problema mladih u Dubrovniku, interes građana za ovaj projekt opravdano je velik.

Dubrovnik je prvi grad u Republici Hrvatskoj koji je razvio svoj model stanogradnje, a program je namijenjen mladima

Za izgradnju prva 43 stana za mlade u naselju Mokošici Grad Dubrovnik izdvojio je 38 milijuna kuna. Ova investicija realizirana je u suradnji s Ministarstvom branitelja. Od 108 stanova, njih 65 dodijeljeno je braniteljima – stradalnicima Domovinskog rata s područja Grada Dubrovnika, a 43 stana pripala su Gradu koji ih je prema unaprijed definiranim kriterijima i na osnovu javnog poziva dodijelio u dugoročni najam mladim dubrovačkim obiteljima.

Stanovi su raspoređeni u tri kategorije. Za mlade obitelji od tri do četiri člana dostupno je 18 jednoipolsobnih i dvosobnih stanova, dok je 14 dvoipolsobnih i trosobnih stambenih jedinica namijenjeno mladim obiteljima od pet i više članova.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uručio je ključeve korisnicima stanova izgrađenih po modelu ‘Dubrovačka stanogradnja’. FOTO: Grad Dubrovnik PROMO

U potpuno transparentnom procesu provedena su dva javna poziva te je dodijeljeno ukupno 39 stanova. Ključevi obiteljima korisnicima prvih 17 stanova uručeni su u lipnju 2022. godine, dok su nakon provedbe drugog javnog poziva još 22 obitelji ostvarile pravo na korištenje stanova izgrađenih prema modelu ‘’Dubrovačke stanogradnje’’. Njima je u ožujku ove godine ključeve uručio gradonačelnik Mato Franković.

„Svi vi ćete ostati živjeti u našem gradu. Zato je važno da ovaj projekt nastavimo i dalje, ovaj put uz veliku pomoć Republike Hrvatske. Imamo u pripremi projekt za 50 stanova u Solitudu i vjerujemo da ćemo uz pomoć Vlade RH nastaviti raditi stanove i dodjeljivati ih mladima“, rekao je gradonačelnik Franković tom prigodom. Za četiri jednosobna stana preostala nakon dva kruga javnih poziva Grad Dubrovnik pronašao je društveno opravdanu svrhu te će se dodijeliti za liječnike Doma zdravlja Dubrovnik, Zavoda za hitnu medicinu i Opće bolnice Dubrovnik i za potrebe Doma Maslina, ustanove za pružanje socijalnih usluga djeci i mlađim punoljetnim osobama bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

U potpuno transparentnom procesu provedena su dva javna poziva te je dodijeljeno ukupno 39 stanova u novim zgradama izgrađenim u Mokošici. Dubrovačke obitelji, korisnici ovih stanova, sklopili su ugovore o dugoročnom najmu, a razvijaju se i modeli otkupa

Uz stanove izgrađene u Mokošici te planiranu izgradnju novih 50 stanova u tri zgrade u naselju Solitudo, osmišljena je i mjera 30 x 30 koja se sastoji od subvencioniranja trideset mladih obitelji iznosom od 30 tisuća eura, a radi ispunjenja svrhe kupnje prve nekretnine – kuće ili stana, odnosno izgradnju ili nadogradnju objekta.

Grad Dubrovnik osigurao je i cjelovito vlasništvo nad zemljištem na Pobrežju. Radi što brže realizacije ovog projekta u tijeku je izmjena prostorno-planske dokumentacije, a mladim sugrađanima parcele će se dodjeljivati za izgradnju tipskih obiteljskih kuća te tako stvoriti preduvjete za njihov ostanak u gradu. Radi se o zemljištu površine 75.906 metara četvornih na lokaciji k.o. Petrovo selo, administrativno rubnom gradskom području, ali području s velikim potencijalom za buduću urbanizaciju i stvaranje novih zona stanovanja. Smješten na uskom obalnom pojasu, omeđen brdom Srđ s jedne i morem s druge strane, Dubrovnik je prostorno skučen, a mogućnosti za prostorni razvoj dosta su ograničene. Temeljni infrastrukturni preduvjet koji je Grad Dubrovnik realizirao u svrhu stvaranja preduvjeta za nastanak stambene zone na ovom području bila je izgradnja nove dvotračne ceste od Mosta dr. Franje Tuđmana do ceste za Osojnik, investicije koja je završena 2021. godine.

U planu je i novih 50 stanova u Solitudu, a na Podbrežju će se dodjeljivati i parcele za izgradnju tipskih obiteljskih kuća

Očuvanje „živog grada“ je prioritetni cilj, a jedan od osnovnih koraka sustavnog promišljanja i planiranja u tom smislu bilo je donošenje Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a. Svrha ovog plana je osigurati dugoročan sustav upravljanja koji će omogućiti očuvanje kvaliteta, izvornosti i cjelovitosti svjetskog dobra, istodobno održavajući kvalitetu života građana i aktivnu multifunkcionalnu namjenu gradskog središta. U skladu s aktivnostima Plana Grad Dubrovnik pristupio je obnovi stambenog fonda u svom vlasništvu unutar stare gradske jezgre s intencijom da renovirane stambene jedinice dodjeljuje na korištenje obiteljima s troje i više djece.

U 2023. godini planirana je obnova prva četiri takva stana. Ovakve nakane gradske uprave kompatibilne su i s drugim investicijskim zahvatima u društvenu infrastrukturu, poput otvaranja novog objekta osnovne škole unutar zidina koji će prve učenike primiti u rujnu. Naime, s ciljem „povratka stalnog života“ u povijesnu jezgru Grad Dubrovnik obnovio je, adaptirao i uredio nekadašnju palaču smještenu tik pod gradskim zidinama. Objekt je za potrebe organiziranja osnovne škole Gradu na korištenje bez naknade ustupila Dubrovačka biskupija, dok je čitava investicija financirana sredstvima Zaklade Caboga Stiftung.

Od 108 stanova u naselju Mokošici, njih 65 dodijeljeno je dubrovačkim braniteljima – stradalnicima Domovinskog rata, 39 stanova mladim obiteljima, a četiri stana liječnicima Opće bolnice, hitne pomoći, Doma zdravlja i Doma Maslina. FOTO: Grad Dubrovnik PROMO

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner