Stanković i Jelena Veljača svađali su se oko Salme Hayek. Evo što se događalo između nje i Weinsteina

Nakon što je 5. listopada New York Times objavio tekst svojih novinarki Megan Twohey i Jodi Kantor u kojem se razotkrivao slavni producent Harvey Weinstein kao seksualni nasilnik, brojne glumice odlučile su iznijeti svoju istinu o njemu. Jedna od njih bila je i Salma Hayek koja je 12. prosinca objavila kolumnu u New York Timesu u kojoj je objasnila što se događalo na snimanju filma „Frida“ iz 2002. godine u kojem je Salma Hayek glumila poznatu meksičku slikaricu Fridu Kahlo. Film, koji je distribuirala Weinsteinova kompanija Miramax, na kraju je imao šest nominacija za nagradu Oscar od kojih je dva, one za šminku i glazbu, i osvojio.

Već na početku kolumne, Salma Hayek je za Weinsteina napisala „Godinama, on je bio moj monstrum“. Ona je priznala da su je novinari nekoliko mjeseci ranije tražili da im ispriča svoja iskustva s Weinsteinom, na što ona nastavlja „Nisam smatrala da je moj glas bitan, niti sam mislila da bi to napravilo neku razliku. Zapravo, nastojala sam spasiti moje voljene od objašnjavanja nekih stvari“. U stvari, napisala je, „bilo me je sram opisivati detalje“. No, kada je vidjela da mnoge žene izlaze u javnost sa svojim pričama o odnosu s Weinsteinom „morala sam se suprotstaviti svom kukavičluku i ponizno prihvatiti činjenicu da je moja priča, koliko god bila važna za mene, samo kap u moru“.

Dolaskom iz Meksika, gdje je bila zvijezda sapunica, u Hollywood, uspjela je dobiti nekoliko uloga. Dan nakon objave kolumne, oglasio se Harvey Weinstein koji je demantirao neke njezine navode, tvrdeći, za početak da joj je upravo on dao prve velike uloge, i to u filmovima „Sudio 54“ iz 1998. i „Dogma“ iz 1999., kao i „Bilo jednom u Meksiku“, ali to je film nastao godinu dana nakon filma „Frida“.

Salma Hayek napisala je kako joj je snimanje biografskog filma o Fridi Kahlo bila najveća želja. Frida Kahlo je za Salmu Hayek bila iznimna umjetnica, Weinstein i kompanija Miramax bili su sinonim za kvalitetu, sofisticiranost i preuzimanje rizika, pravi raj za svakog umjetnika. Zato je odlučila sa svojom kompanijom producirati film „Frida“, te se obratila Weinsteinu za kojeg kaže da ga je znala preko poznanstva s redateljem Robertom Rodiguezom i njegovom tadašnjom suprugom Elizabeth Avellan. Salma Hayek glumila je u Rodriguezovom filmu „Od sumraka do zore“ iz 1996. godine, bila je to mala, ali pamtljiva, uloga plesačice u baru.„Znajući ono što sada znam, pitam se je li me prijateljstvo s Quentinom Tarantinom i Georgeom Clooneyem spasilo od silovanja“, navodi dalje Salma Hayek. Obojica su, naime, glumili u filmu „Od sumraka do zore“.

Potpisala je ugovor s Weinsteinom, da bi nakon tog slijedili događaji zbog koji je Weinsteinu govorila „ne“. „ Ne mom tuširanju s njime. Ne dopustiti mu da me gleda dok se tuširam. Ne dopustiti mu da me masira. Ne dopustiti njegovom golom prijatelju da me masira. Ne dopustiti mu oralni seks. Reći ne njegovoj želji da budem gola s drugom ženom. Ne, ne, ne…“, tvrdi Salma Hayek dodajući da je svaki odbijanje izazivalo bijes kod Weinsteina. Tako joj je jednom prilikom on rekao „Ubit ću te, nemoj misliti da neću“. Kada je Weinstein shvatio da ga Salma Hayek odbija, rekao joj je, tvrdi ona, kako je njezinu ulogu Fride Kahlo i njezin scenarij ponudio drugoj glumici. „Rekao je kako moje glumačko ime nije dovoljno veliko te da sam nekompetentna kao producentica, a kako bi se pravno zaštitio, dao mi je listu nemogućih zadataka s kratkom rokom“. Ti zadaci su bili – nanovo pisanje scenarija, što neće biti plaćeno, pronalazak 10 milijuna dolara kako bi se financiralo snimanje filma, pronalazak poznatog redatelja, pronalazak četiri glumca koji će prihvatiti manje uloge u filmu.

Salma Hayek tvrdi da je sve ostvarila. Glumac Edward Norton sudjelovao je u ponovnom pisanju scenarija, pri čemu nije tražio da bude potpisan kao koscenarist. Njezina prijateljica Margaret Perenchio, prvi puta producentica, uložila je novac. Redateljica Julie Taymor pristala je režirati film, a četiri glumca koji su pristali na manje uloge bili su Antonio Banderas, Edward Norton, Ashley Judd i Geoffrey Rush.

Harvey Weinsten tvrdi nešto drugačije. On je napisao u demantiju “dok je Jennifer Lopez bila zainteresirana za ulogu Fride, koja je u to vrijeme bila veća zvijezda do Salme Hayek, odbijao  sam one financijere koji su željeli film sa Salmom Hayek u glavnoj ulozi“. Proračun filma iznosio je 12 milijuna dolara, Weinstein tvrdi kako je njegova kompanija uložila pola od tog iznosa te je platio reklamnu kampanju.  Što se tiče Eda Nortona, Weinstein podsjeća da je on u to vrijeme bio dečko Salme Hayek, da je napravio odličan posao prilikom prepravljanja scenarija, te se osobno angažirao kod udruge scenarista da ga se potpiše kao koscenaristu, ali, na njegovu žalost, nije uspio.

Snimanje filma, tvrdi Salma Hayek, bilo je zbog Weinsteina kaotično jer se on gotovo svakodnevno pojavljivao na snimanju sa svojim prigovorima. Ona kaže kako joj je Weinstein rekao da je njezin seksipil jedino što ima te da će „zaustaviti snimanje filma jer me nitko neće htjeti vidjeti u toj ulozi“. Salma Hayek kaže da ju je to uništilo. Weinstein joj je rekao kako će dopustiti daljnje snimanje filma ako će pristati na snimanje scene seksa s još jednom ženom, te u toj sceni mora biti potpuno gola. Suočena s mogućnošću blokiranja nastavka snimanja filma, a snimanje je već trajalo pet tjedana, Salma Hayek je pristala. Onog dana kada je trebalo snimiti tu scenu, Salma Hayek kaže kako je po prvi i zadnji puta u svojoj karijeri doživjela živčani slom. Nije mogla disati, nezaustavljivo je plakala. Uzela je sredstvo za smirenje nakon čega je prestala plakati, ali je počela povraćati. „Možete zamisliti da to nije bilo ni malo seksi, ali to je bio jedini način da prođem kroz tu scenu“, napisala je Salma Hayek.

Wreinstein je u svojoj izjavi napisao da se ne sjeća da je prisiljavao Salmu Hayek na scenu seksa ali to je po njemu dio priče jer je Frida Kahlo bila biseksualka. Za njega je značajnija scena seksa u filmu ona sa Salmom Hayek i Geoffreyem Rushem.

Nakon što je film snimljen, Salma Hayek kaže kako je Weinstein rekao da je film toliko loš da ga neće prikazati u kinima već će ga odmah objaviti na DVD-u. Uslijedila je svađa između redateljice Julie Taymor i Weinsteina, nakon čega je film prikazan u dvije kino dvorane u Los Angelesu. Mjesecima kasnije film postaje uspješan  i osvaja šest nominacija za Oscara. Prema Weinsteinu, on priznaje da je grubo reagirao kada je vidio prvu verziju filma, ali je film kasnije premontiran prema njegovim zahtjevima i uz pomoć redateljice Julie Taymor. Osim toga, priložio je dokaze da je film prvotno prikazivan u pet, a ne dvije kino dvorane.

Godinama kasnije, kada su se Salma Hayek i Harvey Weinstein susreli, rekao joj je da se promijenio i dodao „’Frida’ je bila dobro obavljen posao, napravili smo predivan film“. „Kada bi ga vidjela u društvu, nasmijala bi se i pokušala sjetiti se pozitivnih stvari vezanih za njega, govoreći samoj sebi da sam bila u ratu u kojem sam pobijedila“, zaključila je Salma Hayek opisivanje svog odnosa s Weinsteinom.

 

Komentiraj