Stanje zaraze na Kosovu “vrlo teško”

Stanje na Infektivnoj klinici Univerzitetsko-kliničkog centra u Prištini je vlo teško zbog novih slučajeva zaraze korona virusom i kapaciteti klinike su skoro puni, prenio je Radio Slobodna Evropa izjavu infektologa tog centra Valbona Krasniqija.

Do nedjelje navečer hospitalizirana su 122 pacijenata, a njihovo je stanje “izuzetno teško”. “Preko pedeset pacijenata je na terapiji kisikom, šest je na intenzivnoj nezi. Većina pacijenata je starije dobi s popratnim bolestima, ali ima i mlađih”, kazao je Krasniqi.

Na Kosovu je oboljelo ukupno 2.677 osoba, a umrlo 49.

Broj oboljelih počeo je rasti početkom lipnja, nakon što je ukinuta karantena: krajem svibnja na Infektivnoj klinici bio je deset ljudi, dosad više od stotinu. Krasniqi tvrdi da je širenje zaraze uzrokovano ukidanjem restrikcija, nepoštivanjem preporuka i uverenjem ljudi “da virus ne postoji”.

Premijer Kosova Abdulah Hoti najavio je vratiti karanenu nastavi li broj zaraženih rasti. Ali to bi “imalo teške posljedice za ekonomiju i građane”, upozorio je Hoti.

Virus se vratio i na sjever Kosova, gdje žive većinom Srbi. Nakon gotovo mjesec dana bez novozaraženih, u nedjelju su oboljele dvije, a u ponedjeljak još petnaest ljudi. Zato su na sjeveru Kosova otkazana veća okupljanja, a ograničen je rad ugostiteljskih objekata.

Komentiraj