Stanje u Zagrebu sve gore: “Glavni uzrok su kontakti s pozitivnim osobama i privatna okupljanja”

Zagreb je u četvrtak zabilježio ogroman porast broja novih zaraženih. Evidentirano je 705 novih slučajeva zaraze, kako je potvrdio ravnatelj NZJZ-a ”Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč na konferenciji za novinare poručio je da veliki skok broja novooboljelih u Zagrebu nije dobar. “Izrazito je važno pridržavati se epidemioloških mjera. Pozivamo sugrađane da se u skladu s tim ponašamo”, upozorio je Jeleč.

U COVID ambulantama pomoć je zatražilo više od 600 osoba. Zamjenica ravnatelja NZJZ-a Sandra Šikić kazala je da je u Štamparu tesitrano 1935 uzoraka, od čega je 705 novih slučajeva, a 988 osoba poslano je u samoizolaciju.

Šostar je poslao poruku građanima. “Maksimalno se trebamo uozbiljiti i držati svih mjera. Nosite maske, držite distancu i higijenu. Ako se ne budemo držali mjera, situacija će biti još gora”, rekao je Šostar.

“Još 520 epidemioloških obrada je u tijeku. U srijedu navečer smo zaprimili još 228 podataka o osobama koje su testirane 19. i 20. listopada. Situacija je vrlo ozbiljna i trebalo bi razmatrati strategije oko praćenja i postupanja”, dodala je Šikić.

Zamjenica ravnatelja NZJZ-a naglasila je da je sve isto kao proteklih dana, samo su brojevi veći. “Glavni uzrok zaraze i dalje su kontakti s pozitivnom osobama i privatna okupljanja. Za veliki broj nije ni poznato gdje su se zarazili. Lokalna transmisija je velika”, kazala je Šikić i najavila organiziranje još jednog dodatno mjesto za testiranje u Novom Zagrebu. Smatra da su povećani kapaciteti punktova za testiranje potrebni u cijeloj Hrvatskoj.

U domovima za starije i nemoćne zabilježeno je 20 pozitivnih u gradskim domovima, jedan u privatnim. “Ukupan broj je 26 i oni su iz dva gradska doma. Od 26 osam ih je na bolničkom liječenju, zasad su stabilno, a 18 ih je asimptomatsko. 47 korisnika je u samoizolaciji, imamo trenutno 19 pozitivnih djelatnika i 46 djelatnika u samoizolaciji kojima je osnivač Grad Zagreb”, rečeno je na konferenciji.

Dodali su da se svi objekti Grada Zagreba svakog trenutka mofu spremiti za potrebe zaraženih oosba. “Arena još nije mobilizirana, to je u ingerenciji Ministarstva. Ali spremna je bude li potrebe u vrlo kratkom roku. Nadamo se da neće trebati, ako se pridržavamo mjera neće nam trebati”, rečano je.

Najavljeno je i da se konferencije za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba od sljedećeg tjedna više neće biti svakodnevne već će se održavati ponedjeljkom i petkom.

Komentiraj