STANJE PO ŽUPANIJAMA: U Zadru i na Murteru po četiri nova slučaja, u Istri bez novooboljelih

U Hrvatskoj je jučer potvrđeno 77 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ulupno 867 slučajeva. Nove podatke Nacionalni stožer civilne zaštite objavit će u 14 sati.

Kakvo je stanje po županijama izvijestili su iz županijskih stožera.

Zadar: Četiri nova slučaja

“Od jutros ima 4 novopozitivnih, što daje brojku od 39 ukupno, no 2 je iz Ličko-senjske županije. Od danas se uvodi i novost u vezi propusnice. Zahtjeve će svi slati preko stožera. Propusnice će izdavati i općine npr za osobe koje moraju svojim bližnjima nositi hranu i lijekove”, rečeno je na konferenciji.

U samoizolaciji se nalazi 656 osoba. Od jučer je 20 novih u samoizolaciji. Do 19 godina nema oboljelih, od 20 do 30 je 6 oboljelih, od 30 do 40 tri oboljela, od 50 do 65 ima 15 oboljelih, iznad 65 do 80 šest oboljelih, od 80 do 100 ima pet oboljelih.

“U bolnici je 17 pacijenata, jedna pacijentica je i dalje u teškom stanju i nalazi se na jedinici intenzivnog liječenja. 62 zdravstvena djelatnika Opće bolnice Zadar su u samoizolaciji”, rekli su.

U protekla 24 sata zabilježeno je samo jedno kršenje mjere samoizolacija. S kontrolonih punktova vraćeno je 67 osoba zbog neposjedovanja valjane propusnice. Unutar PU zadarske petero zaposlenika je pod mjerama samoizolacije, 4 policijska službenika i 1 namještenik.

Na Murteru četiri nova slučaja

Pet novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je na području Šibensko-kninske županije, a od toga su četiri s područja Murtera, priopćio je danas županijski Stožer civilne zaštite. Ukupan broj zaraženih u županiji sada je 29.

Istra: Nema novooboljelih, ozdravila još jedna osoba

Od ukupno 16 uzoraka brisa koji su tijekom ponedjeljka poslani na analizu, svi negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih, ajoš je jedna osoba izliječena, izvijestio je u srijedu ujutro Stožer civilne zaštite Istarske županije.

Tijekom utorka uzeta su još 63 uzorka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19). Nalazi se očekuju danas ili sutra.

Primorsko-goranska županija: Tri nova slučaja zaraze

Od jutros su u Primorsko-goranskoj županiji zabilježena tri nova slučaja zaraze koronavirusom, čime se brojka zaraženih popela 49 bolesnika.

U županijskom Stožeru civilne zaštite ističu kako su novi slučajevi kontakti unutar obitelji, koji su bili u samoizolaciji.

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka jučer su se zbog infekcije koronavirusom na respiratoru nalazile tri pacijentice. Treća pacijentica dovezena je u ponedjeljak navečer iz Opće bolnice Pula, a radi se o 58-godišnjoj ženi. Od ranije, u Jedinici intenzivnog liječenja na Sušaku nalaze se još dvije pacijentice u dobi od 69 i 68 godina, a kako kaže ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Davor Štimac, njihovo je stanje stabilno.

U Osječko-baranjskoj županiji šest novozaraženih

“Zahvaljujem medijima na prenošenju točnih informacija građanima. Imamo nove upute za izdavanje propusnica građanima koji imaju zemljišta, vinograde, vrtove, van prebivališta. Izdavat će se propusnice takvima. Mogu reći da smo dosta disciplinirani, očekujemo vrhunac. Radimo jako dobar posao, zajedno s vama svima, pozivam da i dalje slušate naše upute”, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Otkrio je kako je u županiji 63 osoba pozitivno na koronavirus. “Porast je za 6 osoba. 5 su bile u samoizolaciji. Samo 1 osoba koja stanuje u Osijeku, na rubu grada je nova. Njeni kontakti su već u obradi. U samoizolaciji je 497 osoba”. 17 pacijenata je hospitaliziranih, 5 ih je na respiratoru. Jedan zdravstveni tehničar je pozitivan. Deset ih je u samoizolaciji. Koga kamera na ulazu u KBC Osijek identificira da ima povišenu temperarutu, dalje se obrađuje ručno i provjerava. Bolnica ima i febrilni centar gdje se izoliraju suspektni. Danas u KBC Osijek kreće testiranje na koronavirus”, rečeno je na konferenciji.

Dubrovnik: Dvije nove osobe pozitivne na koronavirus, oboljela i medicinska sestra bolnice

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji su dvije nove osobe pozitivne na koronavirus, rekao je župan Nikola Dobroslavić.

“Kad naši epidemiolozi istražuju kontakte zaraženih osoba, neki zatajuju neke od svojih kontakata, što nije dobro jer se ne može istražiti krug zaraženih. Nema stigmatizacije oboljelih, ali svi moraju biti iskreni jer tako najbolje štite sve oko sebe”, rekao je župan.

Iščekuje se još 25 rezultata uzoraka. U karanteni je jedna osoba. Grkinji koja je donedavno bila u njoj isteklo je 14 dana pa je otpraćena do granice svoje zemlje. “Dvoje djelatnika bolnice je pozitivno, jedan liječnik od prije i jedna medicinska sestra”, rekao je Mario Bekić.

U samoizolaciji je 14 medicinskih sestara i tehničara i šest liječnika. Bekić je poručio i kako je stanje tri osobe na respiratoru na Križinama nepromijenjeno. Riječ o starijim osobama, prosjeka godina 70, dvoje ih je pozitivno na COVID-19 infekciju, a za trećeg rezultat testa bit će poznat danas.

Načelnik PU Ivan Pavličević upozorio je građane da ne idu na snijeg po Konavlima, postavljeni su punktovi te su već neki ljudi bez prebivališta vraćeni. Naime, dobili su dojave da se pojedini roditelji upućuju s djecom i vozilima u brda kako bi uživali u snježnim radostima.

Novi slučejevi i u Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji

Na području Virovitičko-podravske županije potvrđen je i drugi slučaj zaraženog koronavirusom, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do srijede 01.04. do 11:00 sati evidentirano je 75 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, priopćili su iz Zagrebačke županije.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o 10 osoba više. Izliječeno je 8 osoba, a preminula je jedna osoba.

Napominju kako Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima 8 ispostava na svom području koje su vidljive niže u tablici. Svaka ispostava obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine. Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u Ispostavi Samobor.

Prema podacima Epidemiološke službe s današnjim danom na području Velike Gorice evidentirano je 19 oboljelih od korona virusa. To su dvije osobe više nego jučer.

Na području Karlovačke županije jedna je osoba novozaražena, pa je ukupan broj slučajeva sada 23. Radi se o ženi koja je rodila prije 2 i pol mjeseca i koja je kontakt već zaražene osobe. U karlovačkoj bolnici je 9 osoba, u zagrebačkoj bolnici je dvoje pacijenata. Dnevno se testira 30-ak osoba. Od sutra u 10 sati počinje se drive in testiranje preko briseva. Jedna medicinska sestra je bila u kontaktu s pozitivnom osobom, danas joj istječe samoizolacija, jedan doktor je danas došao na posao iz samoizolacije.

Komentiraj