STANJE PO ŽUPANIJAMA: Novi zaraženi u gotovo svim županijama

Jučer je objavljeno da je u zadnja 24 sata u Hrvatskoj potvrđeno 60 novozaraženih koronavirusom, a dvije osobe su umrle, obje u dobi između 40 i 50 godina. Ukupan broj zaraženih popeo se na 1282, dok je 18 osoba umrlo.

U večernjim satima stigla je vijest o hitnoj evakuaciji štićenika Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu. Kako se doznalo, oni su zadnjih desetak dana imali blaže simptome, neki i temperaturu, a nakon testiranja utvrđeno je da ih čak 10 ima koronavirus. Još se čekaju rezultati za njih 9.

Ministar zdravstva Vili Beroš posjetit će Split, a dok se čekaju nove informacije Nacionalnog stožera civilne zaštite, županijski stožeri tijekom jutra objavljuju svoje informacije.

Grad Zagreb: Devet novih slučajeva

“Grad Zagreb danas ima 360 pozitivnih bolesnika. Jučer je testirano 208 građana, od toga je evidentirano devet pozitivnih. Imamo dvoje evidentiranih u zatvorenoj psihijatrijskoj bolnici za djecu – jedan liječnik i jedna tehnička osoba iz bolnice. 34 osobe smo stavili u samoizolaciju, danas ćemo napraviti testiranje. Bolnica je već dezinficirana, a bolesnici su zbrinuti tako da o njima sada brine deset članova osoblja, od toga pet liječnika i pet medicinskih tehničara “, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

“4748 osoba je u samoizolaciji, 12 osoba je u karanteni na području Zagreba”, rekla je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar.

“Poseban nadzor vršimo nad osobama koje su u samoizolaciji i na kućnom liječenju. U 245 slučajeva smo utvrdili da osobe krše samoizolaciju. U 22 slučajeva smo utvrdili da trgovine i ugostiteljski objekti krše mjeru zabrane okupljanja, a u 9 da mjeru krše građani”, rekao je načelnik PU zagrebačke Marko Rašić.

“Devet policijskih službenika je pozitivno na koronavirus, a 57 ih je u izolaciji”, dodao je Rašić.

U Karlovcu operiran pacijent zaražen koronavirusom

U Karlovačkoj je bolnici prije potvrde da je zaražen, zbog hitnosti slučaja, operiran Karlovčanin srednje životne dobi koji je nakon toga prevezen na postoperativnu njegu u referentnu kliniku – Kliničku bolnicu u Dubravi.

Iz Stožera Civilne zaštite priopćeno je danas da su u vezi s tim pacijentom poduzete propisane protuepidemijske mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti, te su svi njegovi kontakti dobili mjeru samoizolacije.

U karlovačkoj je bolnici danas hospitalizirano šest osoba, 16 ih je na kućnom liječenju, a tri su na liječenju u Zagrebu.

Ukupno su dosad testirane 443 osoba, a čekaju se nalazi za njih 30.

U posljednja 24 sata karlovačka Policijska uprava zabilježila je dva kršenja samoizolacije. U Karlovačkoj županiji trenutačno je u karanteni jedna osoba.

Organiziranim povratkom u Hrvatsku u Karlovačku županiju vratilo se pet osoba. Četiri su osobe stigle organiziranim prijevozom, uzeti su im brisevi, a nalazi su negativni.

Jedna je osoba stigla osobnim automobilom, testirana je prije ulaska u Republiku Hrvatsku, a nalaz se još očekuje. Svi su ti putnici dobili obveznu 14-dnevnu samoizolaciju.

Osijek: Među pet novozaraženih i predstojnica Klinike za infektologiju

U Osječko-baranjskoj županiji u srijedu je još pet osoba oboljelo od koronavirusa, a među njima i predstojnica Klinike za infektivne bolesti osječkog KBC-a, što je prvi slučaj zaraze liječnika u toj županiji, izvijestio je u srijedu Županijski stožer Civilne zaštite.

Među novoboljelima imamo prvog pozitivnog liječnika, a to je predstojnica klinike za infektologiju Ljiljana Perić, koja je u posljednjih sedam dana bila tri puta testirana, i zadnji test pokazao je da je pozitivna, izvijestio je načelnik Županijskog stožera dožupan Goran Ivanović.

Dodao je kako je liječnica zbrinuta u osječkom KBC-u i da se radi provjera njezinih kontakata u proteklih nekoliko dana, da je većina tih nalaza u ovom trenutku negativna, ali da će u osječkom KBC-u inzistirati na stalnoj kontroli.

U Osječko-baranjskoj županiji od koronavirusa dosad je oboljela 101 osoba, četiri osobe su izliječene osobe, a pet je preminulo.

Ivanović je izvijestio i kako je jučer testirano 118 pacijenata, a od pet pozitivnih nalaza, četiri su u Osijeku i jedan u Belom Manastiru, svi su bili u samoizolaciji.

U osječkom KBC-u su 33 pacijenta, a jedan u našičkoj Općoj bolnici. Pet osoba je na respiratoru, a u samoizolaciji je 366 osoba.

Izvijestio je kako je policija u protekla 24 sata obavila 52 provjere kršenja samoizolacije, a četiri osobe zatečene u kršenju te mjere.

Zadarska županija: Tri nova slučaja

Na konferenciji za novinare zadarskog stožera objavljeno je kako su tri nova slučaja zaraze koronavirusom. Ukupno je u toj županiji 59 pacijenata.

“Stanje je pod kontrolom”, rekli su na početku press konferencije. “Na JIL-u je četvero pacijenata, teško su ali stabilno, jedna žena koja je prva primljena se dobro oporavlja i očekujemo da će uskoro biti skinuta s respiratora. U JIL-u je i čovjek koji je jučer pao, on je operiran”, dodali su.

Istarska: Tri nova pozitivna

Istarski stožer civilne zaštite izvijestio je u srijedu da je u posljednja 24 sata ukupno ispitano 61 uzoraka brisa od kojih su tri pozitivna na koronavirus. Radi se o bliskim kontaktima s već pozitivnim osobama u samoizolaciji, epidemiološki obrađenima i u vezi s događajima na sjeverozapadu Istre.

Šibensko-kninska: Još tri osobe povezane s kninskom bolnicom pozitivne na koronavirus

Tri nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su u Šibensko-kninskoj županiji u posljednja 24 sata, a riječ je o osobama koje su kontakti s ranije oboljelima i svi su povezani s kninskom bolnicom, priopćili su u srijedu iz županijskog Stožera Civilne zaštite.

Od troje pozitivnih na taj virus, jedna je osoba zdravstveni djelatnik kninske bolnice. Do sada je u kninskoj bolnici pet zdravstvenih djelatnika pozitivno na COVID-19, dok su četiri nezdravstvena djelatnika i 19 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji.

„Situacija je u kninskoj bolnici pod kontrolom, u dogovoru s nadležnim epidemiolozima poduzete su sve protuepidemijske mjere a rad se reorganizira na siguran način“, poručuju iz Stožera Civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

U Šibensko-kninskoj županiji ukupno je 48 osoba oboljelo od koronavirusa.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 12 osoba, a jedna je na respiratoru. Troje pacijenata je i dalje na respiratoru u splitskome Kliničkom bolničkom centru.

Vukovarsko-srijemska: Od tri nova pacijenta, dva su liječnika

Na području Vukovarsko-srijemske županije u protekla 24 sata evidentirane su tri novooboljele osobe, dvije s područja Vinkovaca i jedna iz Vukovara, pa je ukupno 29 osoba oboljelih od novog koronavirusa, priopćeno je iz vukovarsko-srijemskog Stožera civilne zaštite.

Do sada su testirane 333 osobe, u samoizolaciji je njih 579, protekloga dana nije bilo dojava o kršenju samoizolacije, a dvije su osobe u karanteni.

U Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima hospitalizirano je pet osoba zaraženih covidom-19, dok se ostali oboljeli nalaze u samoizolaciji zbog blažih simptoma bolesti.

Kada je riječ o kadru zaposlenom u zdravstvu, u Vukovarsko-srijemskoj županiji od tog su virusa zaražena dva liječnika, tri zdravstvena djelatnika i jedan nezdravstveni djelatnik, dok je 18 liječnika, 36 medicinskih sestara i troje nezdravstvenih djelatnika u samoizolaciji.

Primorsko-goranska: Bez novooboljelih

U Primorsko-goranskoj županiji nema novozaraženih pacijenata u odnosu na jučer. Iako zasad nema ni novih ozdravljenja, broj zaraženih u toj županiji i dalje je pod kontrolom, izvijestio je jutros Stožer.

Ukupno je 47 oboljelih, dok je 13 osoba ozdravilo.

Dvoje pacijenata koji su putnici iz Turske prebačeni su u Crikvenicu, gdje će u talasoterapiju dolaziti samo oni s blagim simptomima koji prođu sve preglede na hitnom traktu KBC-a Rijeka.

“S obzirom na brojeve stanje je dobro. Od jučer nemamo novih oboljelih i to nas veseli. Nema opuštanja jer se stanje vrlo brzo može promijeniti, što vidimo svaki dan u drugim zemljama, pa čak i u našim županijama. Mi smo prvi u Hrvatskoj zatvorili domove za starije i time spriječili proboj virusa među najugroženiju skupinu”, rekao je Marko Boras Mandić.

Komentiraj