STANJE PO ŽUPANIJAMA: U Splitu preminula štićenica Doma, sestra iz koprivničkog doma u samoizolaciji

U Hrvatskoj je jučer bilo novih 64 oboljelih, ukupno je to 1.407 bolesnika. Preminuo je bolesnik starije životne dobi u KB Dubrava u Zagrebu. Preminulih je u Hrvatskoj sada 20.

Nacionalni stožer civilne zaštite u 14 sati objavit će nove informacije, a tijekom jutra županijski stožeri objavljuju svoje podatke.

Splitsko-dalmatinska: Preminula štićenica Doma

“Nažalost jutros je KBC Split preminla jedna sugrađanka. Imala je 93 godine. Bolovala je od nekoliko kriničnih teških bolesti, što jeuključivalo i bolest srca. Gospođa je iz Doma”, rečeno je na konferenciji za novinare.

“Za ostale korisnike doma mogu reći da je većina i dalje ima blage simptome i umjerene simptome. Jedna osoba ima teže, imajmo na umu da su to osobe visoke životne dobi s kroničnim bolestima”, dodao je avnatelj KBC Split.

“U KBC Split je trenutno 94 pacijenata, od njih je 78 pozitivno na nalaz. Devetoro ih je na respiratoru, petero je iz SD županije, ostali su iz Zadra, Šibenika i Dubrovnika. Danas je još jedan pacijent odvojen od respiratora i vraća se u Dubrovnik”, kazao je.

20 novooboljelih je od sinoć, ukupno 296, zdravstenih djelatnika 55, među novooobljelima su tri djelatnice Doma.

Grad Zagreb: 10 novooboljelih

Zagrebački Stožer civilne zaštite objavio je da je 10 novooboljelih od koronavirusa. Testirano je 222 osoba, a u izolaciji ih se nalazi još 25.

Zabilježeno je jedno kršenje zabrane rada, frizerski salon, i jedno kršenje mjera okupljanja – jedna ekipa je u Novom Zagrebu igrala nogomet. U Zagrebu je evidnetirano 16 kaznenih djela provaljivanja, a u centru nema tih kaznenih djela, što znači da je szanje sigurnosti u glavnom gradu dobro.

Zagreb je do jučer imao 370 pozitivnih bolesnika, kroz trijažne ambulante domova zdravlja prošlo je 97 bolesnika – za 16 je određena samoizolacija a 18 je upućeno na testiranje.

Prvi slučaj na Braču

“Danas je potvrđen prvi pozitivan nalaz na koronavirus na našem otoku”, priopćio je Krizni stožer otoka Brača.

Dodaju kako su u tijeku svi propisani postupci i procedure kojeg provode zdravstveni djelatnici u suradnji sa epidemioloskom službom na Braču.

“U standardnom režimu samoizolacije na Braču je 5 osoba i sve su pod nadzorom liječnika i policije. Sve stanovnike otoka još jednom pozivamo na staloženost i striktno pridržavanje svih mjera koje su na snazi”, poručuju.

Za kraj dodaju kako još jednom pozivaju sve stanovnike na otoku na odgovorno ponašanje i mole oih da ne putuju bez krajnje potrebe. “Ne napuštajte svoje domove ako baš ne morate”, poručuju.

Zagrebačka: Ukupno 101 oboljeli, četiri nova slučaja

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do danas u 11:00 sati evidentirana je 101 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o 4 osobe više. Do sada je izliječeno 13 osoba, a dvije su preminule, priopćili su iz Županije.

Karlovačka: Svi jučerašnji uzorci negativni

Nalazi svih uzoraka uzetih jučer u Karlovačkoj županiji su negativni. To znači da na području županije ima i dalje 26 slučajeva (25 oboljelih i jedna preminula osoba). Tijekom dana se očekuju i nalazi jučer uzetih briseva.

Međutim, za posljednja dva slučaja, a to su 1,5-godišnje dijete i operirani muškarac, nisu utvrđeni izvori zaraze, što znači da postoji lokalna transmisija.

“Ovo bi značilo da ne znamo izvor zaraze, da postoji veća mogućnost zaraze i da svi zajedno moramo biti svjesni situacije, a više je nego ozbiljna jer imamo dvije mjere da bi spriječili daljnju infekciju”, kazala je dr. Biserka Hranilović.

U dosadašnjim slučajevima oboljelih, pojasnila je, moglo se oslanjati na epidemiološku situaciju.

“Dva su slučaja oboljelih za koja ne znamo točan izvor zaraze i zato smo pretpostavili da dolazi do lokalne transmisije, što dovodi do ozbiljnosti situacije. Ne možemo povezati kontakt, ne možemo govoriti sa sigurnošću koji to pacijent ima povišenu temperaturu i kašlje, a da bi bio sumnjiv na koronavirus”, rekla je, kako prenosi KAportal.

Šibensko-kninska: Još četiri slučaja

Na području Šibensko-kninske županije još su četiri osobe pozitivne na koronavirus, čime se broj oboljelih popeo na 61, objavio je Stožer civilne zaštite.

Dvije novooboljele osobe su iz Knina, a jedna s područja Općine Promina i jedna s područja Drniša. Svi novooboljeli su kontakti prethodno oboljelih u kninskoj bolnici, a među njima je troje pacijenata i jedna je osoba zdravstveni djelatnik kninske bolnice.

Koprivničko-križevačka: Sestra iz koprivničkog doma u samoizolaciji

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je da nema novooboljelih od koronavirusa u toj županiji. U slučaju korisnice Doma za starije i nemoćne Koprivnica kazali su da zaražena žena nije bila u bliskom kontaktu s drugim osobama.

”Osoba se nalazila u jednokrevetnom apartmanu i nije imala kontakta s drugim osobama, a kad je razvila simptome bila je pregledana od liječnice Doma. Uzimala je antibiotsku terapiju, ali nastavilo se otežano disanje pa je odvedena u bolnicu. Nije bilo rizičnog kontakta, osim jedne medicinske sestre koju smo stavili u izolaciju”, priopćio je Stožer. Dodali su da su uzeti brisovi 17 djelatnika doma.

Zadarska županija: Dvoje novozaraženih, tri osobe na respiratoru

U Zadru ima dvoje novozaraženih. Tri su osobe na respiratoru u zadarskoj bolnici.

Jedan od novooboljelih je povezan s ortopedskom bolnicom pa su sada od ukupnog broja slučajeva, 63, čak 43 povezana s biogradskom bolnicom.

Trenutno je 611 ljudi u samoizolaciji, 1615 ih je izašlo, a jučer je novih 48 osoba stavljeno u samoizolaciju.

Devet bolesnika je trenutno u zadarskoj bolnici, četiri ih je u JIL-u, od toga troje na respiratoru. I dalje je dvoje liječnika pozitivno, a u izolaciji je 23 djelatnika.

Na presici su otkrili kako su imali dojavu o temperaturi u jednom staračkom domu. Srećom, njihovi nalazi su bili negativni. “Dva su štićenika imala temperaturu, ali njihovi nalazi su bili negativni. Čekamo još jedan rezultat za drugi starački dom, kroz dva-tri sata ćemo dobiti rezultate”, dodali su.

Primorsko-goranska: Tri nova slučaja

Tri nova slučaja zabilježena su u protekla 24 sata u Primorsko-goranskoj županiji, objavio je glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci Dobrica Rončević.

Riječ je o kontaktima osoba koje su bile u inozemstvu, od kojih je jedna djelatnica Doma zdravlja.

Brodsko-posavska županija: Jedan novi slučaj

U Brodsko-posavskoj županiji danas je zabilježen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Riječ je o osobi srednje životne dobi, a ta osoba je bila u kontaktu s već zaraženom osobom. Novozaražena osoba je muškarac u petom desetljeću života.

Danas Brodsko-posavska županija broji 19 pozitivnih osoba na koronavirus te je 18 slučajeva aktivno.

Virovitičko-podravska: Deveti dan bez novooboljelih

U Virovitičko-podravskoj županiji deveti dan za redom nema novooboljelih, izvijestili su na svojim Facebook stranicama.

‘Oboljelih je i nadalje dvoje, oni se nalaze u kućnoj samoizolaciji. Nemaju više simptome bolesti COVID 19. Do sada su na području naše županije testirane 103 osobe, 101 nalaz je bio negativan. U posljednja 24 sata, djelatnici Policijske uprave Virovitičko-podravske, na dežurnim punktovima u kontroli prometa zatekli su 3.886 osoba u 3.142 vozila. Od navedenih, njih 9 nije imalo propusnice.Provjerili su i 30 osoba, poštuju li mjere samoizolacije. Jedan od njih je „prošetao gradom“’, stoji u statusu.

Istarska: Bez novozaraženih

Stožer Istarske županije objavio je kako nemaju novozaraženih te je broj slučajeva na njihovom području i dalje 80.

Unatoč tome što u posljednje vrijeme Istra ima vrlo mali rast zaraženih, i što su se otvorila tržnice, u tamošnjim gradovima najavili su strože mjere za predstojeće blagdane.

Komentiraj