EPA/GEORGI LICOVSKI

‘STANJE JE OČAJNO’ UNICEF UPOZORAVA Hladnoća prijeti djeci izbjeglicama na Balkanu

Organizacija za zaštitu djece Save the Children i UNICEF upozorili su u utorak na opasnost od hladnoće koja prijeti djeci izbjeglicama koja prelaze preko Balkana.

“Stanje je očajno”, rekla je glasnogovornica Save the Children Valentina Bollenback u telefonskom javljanju za AFP s granice između Srbije i Makedonije, područja trenutačno zametenog snijegom.

“Prijeti im pothlađivanje, upala pluća i druge bolesti”, upozorila je. Kad stignu na granicu sa Srbijom nakon prelaska Makedonije, izbjeglice koji bježe od sukoba na Bliskom istoku prema zapadnoj Europi moraju pješice prijeći oko 2 kilometra terena prekrivenog dubokim snijegom do srpskog prihvatnog centra u Miratovcu.

UNICEF ističe da djeca izbjeglice stižu tjelesno slaba, prestrašena i da im često treba medicinska pomoć. “Temperature koje se kreću ispod ništice prijete zdravlju djece koja nemaju ni prikladnu odjeću ni prehranu”, navodi UNICEF u priopćenju.

“Nedostatak grijanja u prihvatnim centrima, ali i u nekim prijevoznim sredstvima, samo pogoršava stanje”, dodaje se u priopćenju.

Više od milijun migranata i izbjeglica stiglo je 2015. u Europu, prema podacima Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice (UNHCR).

Bez obzira na teške meteorološke uvjete, tisuće migranata i dalje se kreću prema Europi.

Oko 7000 izbjeglica je ušlo u Srbiju od prošlog petka i zatim su preko Hrvatske na

Komentiraj