STANIČIĆ: “Nije potvrđeno da su se strani turisti zarazili u Hrvatskoj”

Nije potvrđeno da su se strani turisti zarazili u Hrvatskoj, komentirao je za N1 direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić
napise njemačkih i talijanskih medija, ali i informacije iz Slovenije, da su se maturanti iz Hrvatske vratili s koronom, te da su zaraženi došli s Paga i sa Zrća.

I Slovenci se zbog koronavirusa žale na Pag i Zrće

“To su informacije koje kolaju u međunarodnom javnom prostoru i mi na sve te informacije reagiramo, reagirali smo i na austrijskom tržistu, s MVEP-om smo se uključili u task force pa putem diplomatske mreže pokušavamo regirati. Ne možemo govoriti o zarazi stranih turista u Hrvatskoj jer to nije potvrđeno, može se dogoditi situacija da već dođu u Hrvatsku sa slabim simptomima i onda se vrate nakon inkubacije u svoje zemlje i zabilježe zarazu od korone”, kazao je Staničić.

Kazao je kako su “turistički radnici disciplinirani i svi se pridržavaju svih propisanih mjera”. “To je preduvjet da budemo u poziciji bilježiti bilo kakav turistički promet, to je preduvjet da smo u ovom trenutku u odnosu na konkurenciju sigurna destinacija i ako epidemiološka situacija ostane na ovoj razini ili bolja onda je za očekivati da će kolovoz biti znatno bolji u odnosu kako smo procjenjivali prije mjesec dana”, ističe Staničić.

Tvrdi da možemo biti zadovoljni dosadašnjim turističkim rezultatima. Oni, priznaje, jesu “daleko od prošlogodišnjih”, ali, “s obzirom na cijelu situaciju”, “možemo biti itekako zadovoljni”. “Brojke pokazuju da smo sada skoro na 50 posto prošlogodišnje sezone, to su kumulativni rezultati od siječnja do danas”.

Nastavlja da se turistički promet intenzivirao u sedam dana kolovoza jer se potkraj srpnja pojačao avio promet prema Hrvatskoj. To ga veseli jer su na splitsko i dubrovačko područje zbog toga počeli dolaziti turisti.

Kaže da bilježe više individualnih gostiju nego organiziranih dolazaka. A ti su turisti smješteni u privatnim apartmanima, dobro su popunjeni kampovi i mali hoteli pa se nada da će se taj trend nastaviti i do kraja kolovoza.

Za sljedeću sezonu kaže da se već intenzivno radi na promociji, imali su sastanak s novom ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac, pokrenuli su aktivnosti u pripremi posebnih prezentacija i marketinških aktivnosti, odradili nekoliko video sastanaka s najvećim turoperatorima i načelno dogovorili suradnju za 2021. godinu.

Komentiraj