Stanec: “Posljedice koronakrize na maligne bolesti biti će negativne, a brojke oboljelih od raka su zastrašujuće”

Svjetski je dan borbe protiv raka. U Hrvatskoj svakih 38 minuta jedna osoba umre od raka, a rak dojke postao je najčešći oblik karcinoma na svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je utjecaj pandemije bolesti COVID-19 na liječenje raka “katastrofalan” te da je samo u Europi došlo do prekida u onkološkim uslugama u trećini zemalja.

Prof. dr. sc. Mladen Stanec iz Klinike za tumore KBC-a “Sestre milosrdnice”,  naglasio je da su brojke zastrašujuće i da se mijenjaju, ali nažalost na lošije. Istaknuo je da je Svjetska zdravstvene organizacija (WHO) objavila studiju prema kojoj od 2001. do 2017. godine maligne bolesti rastu 1 posto godišnje.

Dodao je i da će posljedice koronakrize na maligne bolesti biti negativne jer ljudi, ali i čitavi sistem koji iako nije stao u potpunosti, nije funkcionirao na 100 posto svoje mogućnosti.

“Ne možemo reći kada će se točne vidjeti posljedice, ali možemo usporediti s vremenom nakon Domovinskog rata. Tada smo između 5 i 10 godina nakon Domovinskog rata primijetili značajan pik u porastu oboljelih. To nisu samo stvari tehničke prirode, već stres i ostale otežavajuće okolnosti. Slična situacija je i sada, rekao je u Dnevniku HRT-a.

Komentiraj