Borna Filic/PIXSELL

STANDARD & POOR’S Poboljšan kreditni rejting Zagrebačkog holdinga

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban istaknula je u utorak da je agencija Standard & Poor’s poboljšala kreditni rejting Zagrebačkog holdinga s B stabilan na B+, uz stabilne izglede za budućnost, zbog procesa restrukturiranja i poboljšane likvidnosti društva.

Proces restrukturiranja traje od 2013. godine, a njegovi će rezultati omogućiti još bolje poslovne rezultate i više ocjene kreditnih agencija za buduće razdoblje, poručila je Stojić Deban na konferenciji za novinare.

 

  • Holding je smanjio broj radnika za gotovo 1500 ljudi, što je 12 posto od ukupnog broja zaposlenih, te proveo niz mjera financijskog restrukturiranja, kojima je smanjio kreditnu izloženost i ukupan dug za 1,6 milijardi kuna, istaknula je.

 

U postupku restrukturiranja treba još refinancirati obveznice, te izraditi nove modele upravljanja imovinom. Holding je također u postupku operativnog restrukturiranja, čije će modele Uprava predstaviti nakon što naprave srednjoročni plan od 2016. do 2018.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin i pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić podsjetili su na odluku Visokog upravnog suda kojom je odbio žalbu Ministarstva financija na presudu Upravnog suda da Grad Zagreb nije nezakonito koristio novac za decentralizirane funkcije, što znači da ne duguje državi 337 milijuna kuna, kako je tvrdilo Ministarstvo.

Kojić je ustvrdio da je spor koji je Zagreb vodio s Hrvatskom dobio epilog u toj presudi, pa država više ne može drugačije tvrditi niti u postupku u kojem Zagreb traži povrat uplaćenih 205 milijuna kuna s kamatama.

Time su stečeni i uvjeti da se ponovi zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, poručio je Kojić.

Komentiraj