“Stand by Me”, snimljena prije 60 godina, ostala je pjesma za sva vremena

Dana 18. travnja 1975. godine John Lennon je objavio singl “Stand by Me”. Ta se pjesma našla i na njegovom albumu ‘Rock ‘n’ Roll (John Lennon album)’ koji je objavljen dva mjeseca ranije.

Inače, pjesmu je prvi izveo američki pjevač i skladatelj Ben E. King 1961. godine. Kingovo ime možda i ne zvuči poznato, ali se melodije nekih njegovih pjesama dobro znaju. Karijeru je počeo u 1950-ima s bendom The Drifters, s kojima je snimio hitove There Goes My Baby i Save the Last Dance For Me. Nakon toga se odlučio za solo karijeru i 1961. snimio svoj najveći hit – Stand By Me. Pjesma je odmah postala hit i ušla u top pet najslušanijih stvari te godine u Americi.

‘Stand By Me’ je ušla u legendu i danas je jedna od najljepših soul pjesama svih vremena, a King se još jednom našao na glazbenim top listama s istom pjesmom u ’80-ima zahvaljujući filmu koji je nosio isto ime. Kingsova se pjesma  dva puta našla na Bilboardovoj listi, a još sedam puta na istoj ljestvici zahvaljujući obradama mnogobrojnih izvođača. “Stand by Me” inspirirana spiritualom “Lord Stand by Me” doživjela je više od 400 obrada. Nacionalna knjižnica američkog kongresa uvrstila ju je u svoj arhiv, a ‘Broadcast Music, Inc.’ objavio je da je “Stand by Me” četvrta najizvođenija pjesma 20. stoljeća.

Komentiraj