Stanari zgrade u Zagrebu kojoj je napukla fasada sanaciju će morati platiti sami

Ni tri dana nakon drame u kojoj je prijetilo urušavanje stambene zgrade na zagrebačkoj Trešnjevci, još nije počela sanacija. To bi se najranije moglo dogoditi za mjesec dana.

Četrdesetak stanara zgrade u Kranjčevićevoj popravak fasade morat će platiti iz vlastitih džepova. “Što se tiče neke sigurnosti obavijestili su nas da je sve sigurno. Bili smo malo zabrinuti ali ljudi su izašli na teren, obavili svoj posao i jedino nam preostaje da im vjerujemo na riječ”, kazao je jedan stanar.

Na terenu je bio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kojeg ovaj incident pretjerano ne brine. “Od stotine tisuća objekata odlijepi se negdje i fasada, to je po zakonu velikih brojeva normalna stvar, ali se treba otkloniti. Sad se očekuje sanacija sjevernog dijela, bočnog dijela fasade koji će izvesti izvođač koji je odgovoran za to što se dogodilo”, rekao je Bandić.

Upravitelj zgrade objasnio je kako će radove platiti stanari. “Industrogradnja je kao firma koja je izvodila ove radove prije 15-20 godina propala. To kažem čisto zato da se ima predodžba da te firme koje su radile, koje su izvodile radove više ne postoje i da se nemaju suvlasnici zgrade na neki način kome žaliti”, rekao je upravitelj zgrade, Marko Vučko.

Iz građevinske inspekcije koja je do sada dva puta izašla na teren objasnili su za RTL da bi vlasnici čak mogli dobiti i prijavu. “Ukoliko nije održavana na odgovarajući način i utvrdi se da je upravo posljedica propadanja oštećenja na fasadi upravo to, onda će se tako i postupiti”, kazao je Darijo Baloković iz Državnog inspektorata građevinske inspekcije.

Komentiraj