Stabilizacija dionica na Wall Streetu, investitori se nadaju poticajima

Vodeći burzovni indeksi na američkom Wall Streetu u utorak su redom nadoknadili dio gubitaka od prethodnog dana, poduprti očekivanjima monetarnih i fiskalnih poticaja koja su prigušila strah od globalne recesije zbog koronavirusa.

U 10.12 sati po lokalnom vremenu Dow Jones Industrial Average bio je plusu 3,43 posto, na 24.668 bodova, S&P 500 je ojačao 3,51 posto, na 2.842 boda, a Nasdaq za 3,66 posto, dosegnuvši 8.241 bod.

Sva tri indeksa u ponedjeljak su završila trgovanje na najvećem dnevnom gubitku od financijske krize 2008.

Svi sektorski podindeksi u sastavu S&P-a bili su danas u plusu, uključujući energetski sektor koji je bio na dobitku 5,5 posto nakon što je u ponedjeljak zbog urušavanja cijena nafte zabilježio najveći pad otkako je uveden. CIjene nafte danas su se blago oporavile.

Cijene dionica u financijskom sektoru porasle su 4,4 posto, uz podršku stabilizacije prinosa na američke državne obveznice koji su jučer nakratko kliznuli na rekordno nisku razinu.

I indeks S&P 1500 dionica zrakoplovnih kompanija bio je plusu, 4,9 posto, iako su vodeće američke kompanije American i Delta privremeno obustavile objavu financijskih procjena utjecaja virusa na potražnju u 2020.

Smirivanju situacije pomoglo je što trgovci sada očekuju da će američka središnja banka Fed još ovoga mjeseca po drugi put smanjiti kamatne stope za pola postotnog boda. Američki predsjednik Donald Trump pojačava pritisak izjavama da bi središnja banka trebala spustiti ključne kamatne stope na razinu američkih konkurenata.

U međuvremenu je Japan, treće gospodarstvo svijeta, objavio paket poticaja vrijedan četiri milijarde dolara za pomoć gospodarstvu u borbi s epidemijom koronavirusa. Više od 114.300 ljudi diljem svijeta zaraženo je koronavirusom a bolest je do sada odnijela više od četiri tisuće ljudskih života.

“Investitori pokušavaju pronaći makar tračak svjetla na kraju tunela. Ako dobiju bilo kakav signal da koronavirus nije baš tako katastrofalan za gospodarstvo, tržište bi moglo porasti”, rekao je Adam Sarhan, izvršni direktor u tvrtki 50 Park Investments u New Yorku.

Komentiraj