U povodu Dana socijalnog partnerstva u RH, koji se obilježava 21. siječnja, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) upozorio je u nedjelju na važnost socijalnog dijaloga te pozvao Vladu RH na ujednačavanje mehanizama i stvaranje okruženja koje će poticati socijalne partnere u svim sektorima na uređivanje radnih odnosa kroz kolektivno pregovaranje.

“Uz Dan socijalnog partnerstva dobro je podsjetiti kako socijalni dijalog podrazumijeva s jedne strane institucionalne dogovore uključivanja socijalnih partnera u procese utvrđivanja javnih politika, odnosno, odlučivanje te, s druge strane, procedure za izravni dijalog i kolektivno pregovaranje socijalnih partnera”, priopćio je SSSH.

“Socijalni partneri su pritom poslodavci i njihove udruge, te sindikati. Drugim riječima, u tripartitnom socijalnom dijalogu vlada u procese utvrđivanja javnih politika uključuje socijalne partnere (poslodavce i sindikate) dok u bipartitnom socijalnom dijalogu u državnom i javnom sektoru vlada nastupa kao poslodavac i u tom je slučaju socijalni partner”, dodaje se.

No, smatraju iz SSSH, iz posljednjih godina Vlada je zainteresirana samo za sebe, odnosno svoju poziciju socijalnog partnera u procesu pregovora sa sindikatima državnog i javnog sektora. Tvrde  kako Vlada “u tome ide tako daleko da svome interesu podređuje propise, od Zakona o radu, Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata do niza posebnih propisa”.

Tako socijalni partneri u privatnom sektoru, posebice sindikati postaju kolateralnom žrtvom Vladina djelovanja, dok ona tvrdi kako za stanje u privatnom sektoru nije odgovorna, upozorava se u pismu koje potpisuje predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Podsjećajući kako je odgovornost svake vlade stvarati i razvijati okruženje koje potiče kolektivno pregovaranje socijalnih partnera u svim sektorima (državnom, javnom i privatnom), te na svim razinama.

SSSH stoga poziva Vladu RH da umjesto stalnih izmjena propisa u korist poslodavaca što više sadržaja prepusti uređenju kolektivnim ugovorima, čime bi se dokinula u Hrvatskoj prisutna asimetrična zainteresiranost socijalnih partnera za autonomno uređivanje radnih odnosa kroz kolektivne ugovore.

Poziva također Vladu i na ujednačavanje mehanizama i stvaranje okruženja koje će poticati socijalne partnere u svim sektorima na kolektivno pregovaranje. To je naročito važno za uspostavu cjelovite politike plaća i pravedniju preraspodjelu dohotka , što bi trebalo omogućiti ravnomjerniji društveno-ekonomski razvoj i zaustaviti iseljavanje, zaključuju iz sindikata.

Komentiraj