SSSH traži objavu poslodavaca kojima su odobrene mjere te dnevnog broja nezaposlenih

Savez samostalnih sindikata Hrvatske zatražio je u utorak da HZZ hitno objavi popis poslodavaca kojima su odobrene mjere pomoći Vlade zbog krize uzrokovane epidemijom koronavirusa, a zahtijevaju i objavu  dnevne analize kretanja nezaposlenosti u Hrvatskoj.

“Bez detaljnih  dnevnih analiza odakle i zašto imamo  priljev u nezaposlenost, nećemo znati što se doista događa i treba li dorađivati mjere. Bez objave popisa poslodavaca nećemo omogućiti široj javnosti (…) nadzor nad korištenjem javnih sredstava, posebice u uvjetima kada država taj nadzor nije osigurala”, stoji u pismu koje je SSSH uputilo ravnatelju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Anti Lončaru.

Sindikati su svoje zahtjeve Lončaru uputili javno, nakon “nakon više usmenih i pisanih inicijativa, na koje ne stižu odgovori niti se po tome postupa”.

Traže da HZZ uspostavi praćenje i javnu objavu dnevnih podataka priljeva u nezaposlenost, i to na način da se dobije uvid u broj radnika po spolu, dobi, sektorima, veličini poslodavca, oblicima ugovora o radu po kojima su radili, oblicima prestanka ili otkazivanja ugovora o radu.

Zatražili su i da HZZ hitno na svojoj službenoj web stranici objavi popis poslodavaca koji koriste potporu mjere COVID-19.

“Traženo je  opći društveni interes ali i obveza svake uređene i odgovorne države te mora imati prednost u realizaciji, čak i pod uvjetom zapošljavanja nekoliko ključnih osoba ako ih HZZ trenutno nema”, stoji u pismu SSSH.

Komentiraj