SSSH se pridružio globalnom apelu ‘Cjepivo za sve’

Savez samostalnih sindikata Hrvatske pridružio se globalnom sindikalnom apelu ‘Cjepivo za sve’, kojeg međunarodni i europski sindikalni pokret upućuje povodom Svjetskog dana zdravlja, koji se obilježava 7. travnja.

Ovaj apel potpisalo je više od 110 sindikata, socijalnih pokreta i organizacija civilnog društva, a njime zahtijevaju proglašenje cjepiva zajedničkim javnim dobrom čovječanstva na kojem nije moguće ostvariti privatni profit, i to zato što su u njihov razvoj uložena ogromna javna sredstva, te stoga što je politička i moralna obveza omogućiti cijepljenje čitavom stanovništvu bez diskriminacije na temelju prihoda ili nacionalnosti.

“Ozbiljna zdravstvena i ekonomska kriza koju je izazvala pandemija koronavirusa uništava milijune radnih mjesta, a preostale čini prekarnima, što dovodi do povećanja siromaštva i bijede te ekonomske i socijalne nejednakosti u cijelome svijetu, produbljujući jaz između sjevera i juga. Ova globalna kriza zahtijeva i obvezuje na spašavanje života i zaštitu radnih mjesta”, navodi se u priopćenju SSSH kojeg potpisuje Mladen Novosel.

Potpisnici ovoga dokumenta pozivaju radnike diljem svijeta na mobilizaciju na Svjetski dan zdravlja te od vlada i agencija zahtijevaju:

• Djelovanje na temelju kriterija „cjepivo za sve“ jamčenjem univerzalnog i hitnog pristupa cjepivima svim ljudima u svijetu.
• Provedbu međunarodnog sustava temeljenog na globalnoj pravdi za razliku od trgovačkog modela koji trenutno upravlja trgovinom i distribucijom roba i cjepiva.
• NE nacionalizmu cjepiva! Za pravo na zdravlje kao ljudsko pravo.
• Suspenziju patenata na cjepiva protiv COVID-19, ili putem postojećih mehanizama u nacionalnom zakonodavstvo ili u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO).
• Utvrđivanje planova, programa i financijskih resursa za transfer tehnologija i znanja nužnih za proizvodnju cjepiva u svim regijama i državama. Nadalje, na taj način stvoriti uvjete na temelju kojih što više zemalja može započeti vlastitu proizvodnju cjepiva protiv COVID-19.
• Učiniti univerzalnim pristup lijekovima, zalihama, programima i opremi nužnima za liječenje oboljelih od COVID-19.
• Osigurati potpore svim radnicima, poljoprivrednicima, obiteljskim poduzećima, obiteljima koje žive i rade u neformalnoj ekonomiji, koji su izgubili dohodak, isplaćivanjem minimalnog dohotka za preživljavanje.
• Provesti sveobuhvatni izvanredni plan ulaganja za oporavak milijuna izgubljenih ili očuvanje ugroženih radnih mjesta.

Komentiraj