Državni vrh uputio izraze sućuti povodom smrti Mani Gotovac

Povodom smrti najpoznatije hrvatske teatrologinje Mani Gotovac, sućut obitelji Gotovac uputili su predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ministrica kulture Nina Obiuljen Koržinek i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Sa žaljenjem sam primila vijest da nas je napustila Mani Gotovac, teatrologinja, intendantica i spisateljica.

Njezin profesionalni život imao je nekoliko karijera, a sve su bile jednako uspješne. Kao intendantice prihvaćala je izazove uvjerena u snagu kazališta kojemu je poticala dinamičan dijalog sa suvremenim društvom.

Kao spisateljica u svojim je djelima prenosila priče pune emocija i mediteranskog temperamenta kojeg je cijeli život u sebi nosila”, napisala je predsjednica Grabar-Kitarović.


“Premda njezinim odlaskom ponajviše gube njezina obitelj i prijatelji, snažno i bezrezervno taj će gubitak osjetiti i hrvatska kultura.

Jaka osobnost Mani Gotovac upotpunjena iskustvom, znanjem i iznimnom radnom energijom obilježila je život te iznimne pojave na hrvatskoj kulturnoj sceni. Kao prva intendantica nacionalnoga kazališta u hrvatskoj povijesti, beskompromisno, strastveno i povrh svega uspješno kreirala je svoju viziju kazališta, radila na njegovoj vidljivosti i razvoju publike, vodeći uvijek računa o visoko profesionalnoj umjetničkoj razini.

Vodila je kazalište kao što je vodila i život, i kao što je na kraju i pisala – potentno, iskreno, glamurozno, s velikim darom da u priču uvuče svoju publiku, da je pridobije i zainteresira još dugo nakon pogledane predstave ili pročitane knjige.

Entuzijazam, talent i karizma obilježile su život ove sjajne umjetnice, ali i doprinijele razvoju kulturnog života Republike Hrvatske. Njezin će doprinos ostati trajna kulturna vrijednost hrvatske kulture”, istaknula je ministrica kulture.


“Poštovana obitelji, uime Hrvatskoga sabora i osobno upućujem vam sućut u povodu smrti gospođe Mani Gotovac.

Gospođa Mani Gotovac ostat će u trajnom sjećanju hrvatske javnosti po svojoj vrsnoj karijeri dramaturginje, teatrologinje i spisateljice.

Njezin bogati kazališni opus i izričaj ostat će trajna referenca u suvremenom hrvatskom kazališnom stvaralaštvu.

Primite još jednom, poštovana obitelji, izraze iskrene sućuti”, navodi u poruci sućuti predsjednik Sabora Jandroković.

Komentiraj