Davor Javorovic/PIXSELL

Uhićeni Hrvat optužen za špijunažu, otkriven identitet, uhićen u pokušaju bijega u Hrvatsku

Više javno tužiteljstvo u Beogradu priopćilo je u petak navečer kako je u suradnji s BIA-om uhićena jedna osoba zbog sumnje da je izvršila kazneno djelo špijunaže, prenose beogradski mediji.

Uhićeni ima dvojno državljanstvo – Hrvatske i Srbije, te je do 1990. godine živio i radio u Hrvatskoj, nakon čega se preselio u Srbiju. Osumnjičenom je određen 48-satni pritvor, nakon čega će biti održano saslušanje.

“Tužiteljstvo će u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlastima nastaviti postupanje radi utvrđivanja svih okolnosti navedenog događaja, vodeći računa o zaštiti vitalnih interesa Republike Srbije, a sve radi potpunog utvrđivanja svih radnji ovog kaznenog djela u okviru svojih zakonskih ovlasti”, navodi se u priopćenju Višeg javnog tužiteljstva.

Srpske su Novosti u međuvremenu objavile kako se radi o Čedi Čoloviću, u pedesetim godinama, koji je imao pristup ‘važnim državnim informacijama’.

Prema neslužbenim informacijama, duže je vrijeme praćen, a dokumentirani su svi njegovi kontakti s osobama iz srpske vojske, policije te drugih državnih organa, kao i hrvatskim obavještajcima.

Uhićeni je, prema neslužbenim informacijama iz medijskih krugova, “Srbin iz Drniša”, nositelj je dvojnog državljanstva, u Srbiju je došao poslije akcije Oluja, a uhićen je nakon što se, navodno, spremao pobjeći u Hrvatsku jer mu je dojavljeno da je otkriven.

Jedno od medijskih nagađanja je i da su ga hrvatske obavještajne službe ‘vrbovale’ te da je njihovu ponudu prihvatio u zamjenu za jamstvo da protiv njega u Hrvatskoj neće biti podignuta optužnica za navodne ratne zločine.

Svi beogradski mediji u petak poslijedpodne objavili su vijest o uhićenju ‘hrvatskog špijuna’, a glasnogovornica Višeg javnog tužiteljstva Tatjana Sekulić potvrdila je da je uhićena jedna osoba, ali i kako ne može dati više informacija. Mediji dodaju i kako mu zbog kaznenog djela špijunaže prijeti zatvorska kazna od tri do 15 godina.

Komentiraj